Iatropedia

Φρούτα: Όσα περισσότερα τρώτε, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης

Cheerful young woman cutting slices of oranges and eating them for breakfast in the kitchen

Μια νέα μελέτη δείχνει πως το να τρώμε φρούτα μπορεί να μας προστατεύσει από το να εμφανίσουμε συμπτώματα κατάθλιψης στο μέλλον.

Σε μια σημαντική νέα μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS Medicine), οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να τρώμε περισσότερα φρούτα κατά τη μέση ηλικία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης στα επόμενα χρόνια.

Η μελέτη, η οποία διήρκεσε σχεδόν δύο δεκαετίες, περιελάμβανε μια ομάδα 13.738 συμμετεχόντων από την Κινεζική Μελέτη Υγείας της Σιγκαπούρης και παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη για την ψυχική υγεία από την κατανάλωση φρούτων.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτων ημερησίως είχαν τουλάχιστον 21% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη που σχετίζεται με τη γήρανση από εκείνα που έτρωγαν λιγότερη από μία μερίδα την ημέρα.

Αυτή η συσχέτιση υπογραμμίζει ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο κατά της κατάθλιψης που συνδέεται με τη γήρανση.

Δείτε επίσης: Καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά που κάνουν καλό στην καρδιά

Ποια είναι τα φρούτα που μελέτησαν οι ερευνητές

Η μελέτη ανέλυσε τα πρότυπα κατανάλωσης 14 φρούτων που καταναλώνονται συνήθως στη Σιγκαπούρη, όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, οι μπανάνες, η παπάγια, τα καρπούζια, τα μήλα και τα πεπόνια. 

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών μικροθρεπτικών συστατικών – όπως η βιταμίνη C, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή – που βρίσκονται σε αυτά τα φρούτα μπορεί να ευθύνονται για τα οφέλη στην ψυχική υγεία.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι γνωστό ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και αναστέλλουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στον μετριασμό του κινδύνου κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Nutrition, Health and Aging, έδωσαν έμφαση στον πιθανό ρόλο των διατροφικών επιλογών στη διαχείριση της ψυχικής υγείας με την πάροδο του χρόνου.

Δείτε επίσης: Παγωτό: Τα απρόσμενα οφέλη της απόλυτης καλοκαιρινής απόλαυσης

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης φρούτων ως προληπτικό μέτρο κατά της κατάθλιψης που σχετίζεται με τη γήρανση. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτων την ημέρα είδαν σημαντική μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα καταναλώνοντας μία έως δύο μερίδες φρούτων μετά από κάθε γεύμα», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας.

Φωτογραφία iStock