Φύκια: Ένα άγνωστο μεν, αλλά νόστιμο και θρεπτικό σνακ

  • Iatropedia newsroom
φύκια
Έχει νόημα να τα φάει κανείς; Γιατί είναι πλέον τόσο διάσημα;

Για τους περισσότερους Έλληνες, η σχέση τους με τα φύκια περιορίζεται μάλλον στο ότι είναι ενοχλητικά όταν κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα. Στους πολιτισμούς της Ασίας και του Ειρηνικού, όμως, οι άνθρωποι τρώνε φύκια εδώ και αιώνες και η συγκεκριμένη τροφή έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της σε όλο και περισσότερα μενού και στη χώρα μας. Έχει νόημα, όμως, να τα φάει κανείς; Γιατί είναι πλέον τόσο διάσημα;

Τι είναι τα φύκη ή φύκια

Φύκη (ή φύκια στην καθομιλουμένη) τείνουμε να ονομάζουμε τους φυτικούς οργανισμούς που αναπτύσσονται μέσα στο νερό.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι που αναπτύσσονται φυσικά σε όλο τον κόσμο. Αλλά τα βρώσιμα φύκια είναι πιο δημοφιλή στις ασιατικές κουζίνες.

Το διατροφικό προφίλ των φυκιών

Η ακριβής θρεπτική σύσταση των φυκιών ποικίλλει ανάλογα με το είδος. Ανεξάρτητα από τον τύπο, τα φύκη έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος και ζάχαρη και είναι συνήθως καλή πηγή μετάλλων και φυτικών χημικών ουσιών, γνωστών ως φυτοχημικά.

Τα φύκη μπορεί να περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β9, ιώδιο, βιταμίνη Κ, φυτικές ίνες, DHA και EPA (υγιεινά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), κάλιο και φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών και καροτενοειδών.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ορισμένα παρασκευάσματα φυκιών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Επιπλέον, ορισμένα είδη φυκιών περιέχουν υψηλές ποσότητες ιωδίου, το οποίο είναι μεν απαραίτητο σε περιορισμένες ποσότητες, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβές όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Τα φύκη μπορεί επίσης να περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως αρσενικό, υδράργυρο, κάδμιο και μόλυβδο, τα οποία μπορεί να απορροφήσουν εάν καλλιεργούνται σε περιοχές που έχουν μολυνθεί με αυτές τις ουσίες.

Πιθανά οφέλη των φυκιών για την υγεία

Ορισμένες προκαταρκτικές έρευνες έχουν συνδέσει τα φύκια με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, αντικαρκινικές ιδιότητες, ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς. Αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας σε ανθρώπους για να μάθουμε αν και σε ποιο βαθμό η κατανάλωση φυκιών συμβάλλει σε αυτά τα οφέλη.

Ιδέες για την ενσωμάτωση των φυκιών στα γεύματα και τα σνακ

Στο Internet και σε ασιατικά παντοπωλεία μπορεί να βρει κανείς αρκετούς τύπους αποξηραμένων φυκιών. Όλο και περισσότερο, μπορείτε να αγοράσετε φύκια, ειδικά σνακ από φύκια (τα οποία είναι συνήθως μικρά φύλλα αποξηραμένου nori, του τύπου που χρησιμοποιείται στα ρολάκια σούσι) σε πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ. Κάποια μπορείτε να τα απολαύσετε κατευθείαν από τη συσκευασία, άλλα να τα προσθέσετε σε φαγητά, αφού τα μουλιάσετε πρώτα σε νερό για λίγα λεπτά.

  • Χρησιμοποιήστε τα για να αρωματίσετε ζωμούς και σούπες.
  • Ανακατέψτε με σησαμέλαιο, ξίδι από κρασί ρυζιού και αγγούρι ή μαρούλι για μια γρήγορη σαλάτα με φύκια.
  • Σοτάρετέ τα με σκόρδο.
  • Τυλίξτε τα στεγνά γύρω από ρύζι και ψάρι για να φτιάξετε το δικό σας σούσι.
  • Προσθέστε τα σε πιάτα ζυμαρικών και σε φαγητά κατσαρόλας.
  • Προσθέστε τα σε stir-fry.

Πηγή: Harvard Health Publishing

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιός που προκαλεί παράλυση παρουσιάζει έξαρση στις ΗΠΑ