Iatropedia

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα): Τι να πιείτε για να ηρεμήσει το στομάχι σας

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια κατάσταση όπου τα οξέα του στομάχου ρέουν προς τα πάνω, προς τον οισοφάγο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα, ναυτία, βραχνάδα, ρέψιμο, πονόλαιμο και αίσθημα παλινδρόμησης υγρών.

Τα συμπτώματα στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μειώνονται, εφόσον αποφεύγετε κάποια ροφήματα, όπως ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά και χυμούς ντομάτας και εσπεριδοειδών.

Αλλά ποια ροφήματα κάνουν καλό σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; Η απάντηση σε αυτό είναι πιο δύσκολο να βρεθεί, αφού μπορεί να διαφέρει για τον καθένα. Σε γενικές γραμμές, όμως, αξίζει να δοκιμάσετε τα ακόλουθα ροφήματα και να καταλήξετε σε εκείνο που βοηθάει περισσότερο εσάς προσωπικά.

Τσάι βοτάνων

Το τσάι από βότανα είναι μια καλή επιλογή για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επειδή μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να καταπραΰνει πολλά προβλήματα στο στομάχι, όπως τα φυσικά αέρια και η ναυτία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία, είναι ΟΚ να πίνετε οποιοδήποτε τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εκτός από εκείνα με δυόσμο ή μέντα.

Ως πρόσθετα στο τσάι σας, οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι το αποξηραμένο τζίντζερ και ο αποξηραμένος μάραθος μπορούν να επιταχύνουν τη διέλευση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο. Η Mayo Clinic προτείνει το χαμομήλι και την γλυκόριζα ως βότανα που καταπραΰνουν τα συμπτώματα της καούρας.

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αναφέρει ότι η γλυκόριζα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ενάντια στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε αρκετές μελέτες. Έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την επίστρωση βλέννας στοην εσωτερική επένδυση του οισοφάγου, η οποία μειώνει την επίδραση του οξέος στο στομάχι.

Όταν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα βότανα, όπως εκχυλίσματα τσαγιού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κουταλάκι του γλυκού βότανο ανά φλιτζάνι ζεστό νερό. Μουλιάστε τα φύλλα ή τους ανθούς για 5 έως 10 λεπτά. Τις ρίζες αφήστε τις στο ζεστό νερό για 10 έως 20 λεπτά. Για καλύτερα αποτελέσματα, πίνετε 2 με 4 φλιτζάνια ανά ημέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα βότανα μπορεί να παρεμβαίνουν με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επικοινωνήστε πρώτα με τον γιατρό σας προτού δοκιμάσετε κάποιο “φυτικό φάρμακο”.

Κατσικίσιο ή άπαχο γάλα

Επειδή το κλασικό αγελαδινό γάλα περιέχει σημαντική ποσότητα λίπους και είναι δύσκολο να το αφομοιώσει ο οργανισμός, οι ειδικοί συνιστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα από κατσίκα. Όπως όλα τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, έτσι και το πλήρες αγελαδινό γάλα μπορεί να χαλαρώσει τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση, ή επιδείνωση, της καούρας από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Επίσης, επιλέξτε γάλα με όσο το δυνατόν χαμηλότερα λιπαρά, αν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να πιείτε αγελαδινό γάλα. Το Κέντρο Υγείας McKinley στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις περιλαμβάνει το πλήρως αποβουτυρωμένο γάλα, ως μέρος της συνιστώμενης διατροφής για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Χυμοί από μη εσπεριδοειδή φρούτα

Τα εσπεριδοειδή φρούτα, όπως το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το γκρέιπ φρουτ και ο χυμός ανανά είναι πολύ όξινα και μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος. Άλλα είδη χυμών, όπως από μήλο, καρότο, aloe vera και λάχανο, είναι λιγότερο όξινα και, συνεπώς, είναι λιγότερο πιθανό να σας προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επειδή οι τροφές με βάση την ντομάτα μπορεί να προκαλέσουν καούρες, αποφύγετε και τον χυμό ντομάτας.

Νερό

Μερικές φορές, οι απλούστερες λύσεις είναι και οι καλύτερες. Το Ιατρικό Κέντρο Tufts συνιστά να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να μειώσετε τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος. Μερικοί γιατροί συστήνουν επίσης να επιλέγετε αλκαλικό νερό για να μειώσετε την οξύτητα του στομάχου και να περιορίσετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Γενικές οδηγίες/συμβουλές

Όπως και με το φαγητό, το πότε και το πώς πίνετε κάτι, μπορεί να κάνει τη διαφορά στα συμπτώματα της καούρας. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να μην έχετε τέτοια συμπτώματα:

Πηγή: http://www.healthline.com