Γιατί κάποιες τροφές δεν τις χωνεύουμε και τις… αποβάλλουμε άθικτες
Αυτές οι τροφές συχνά περνούν μέσα από το πεπτικό σας σύστημα χωρίς ποτέ να αφομοιωθούν από τον οργανισμό μέσω της πέψης εν μέρει διότι τα ένζυμα στο σύστημά σας αδυνατούν να τις διασπάσουν πλήρως.
Το να τρώτε με πιο αργό ρυθμό, το να μασάτε πολύ καλά κάθε σας μπουκιά, το να πίνετε γενικότερα άφθονο νερό και το να καταναλώνετε περισσότερες τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά (γιαούρτι, κεφίρ κ.α.) είναι μερικά έξυπνα βήματα για να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
Αν και μπορεί να σας ξαφνιάζει και να σας φαίνεται από περίεργο έως… αηδιαστικό, το να υπάρχουν κομμάτια από αχώνευτη τροφή στα κόπρανά σας δεν είναι λόγος ανησυχίας, ενώ είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους, ειδικά με συγκεκριμένες τροφές, όπως το καλαμπόκι.
Αλλά αν αυτό σας συμβαίνει συνήθως μαζί με διάρροια, τότε είναι σώφρον να το αναφέρετε στον γιατρό σας. Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να επιταχύνουν το χρόνο διέλευσης των κοπράνων που διακινούνται μέσω του παχέος εντέρου, κάτι που οδηγεί σε διάρροια και στην παρουσία αχώνευτων τροφών στα κόπρανα.
Η διάρροια μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι το έντερο σας δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα κοιλιοκάκης, ή νόσου του Crohn.
Θα πρέπει επίσης να δείτε το γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε κράμπες, φούσκωμα, ή κοιλιακό άλγος (κοιλόπονος). Είναι πιθανό να έχετε κάποια τροφική δυσανεξία, ή τροφική αλλεργία, ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέψη: Πόσες θερμίδες (%) πρέπει να είναι υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπη
Διάρροια: Τι επιτρέπεται να φάτε και τι όχι
Φούσκωμα στην κοιλιά: Γιατί σας συμβαίνει συχνά – Τι να φάτε για να ανακουφιστείτε
Κοιλιοκάκη και ευαισθησία τη γλουτένη: Τα συμπτώματα σε ενήλικες και παιδιά