Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε συχνά τον φούρνο μικροκυμάτων

  • Ρούλα Τσουλέα
φούρνοι
Κρύβει μία απρόσμενη απειλή για την υγεία μας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Κάθε πότε χρειάζεται απολύμανση.

Κάθε πότε καθαρίζετε τον φούρνο μικροκυμάτων σας; Το πιθανότερο είναι όχι αρκετά συχνά, διότι ίσως νομίζετε ότι κανένας παθογόνος μικροοργανισμός δεν μπορεί να επιζήσει στο εσωτερικό τους. Μια νέα ανάλυση, όμως, αποκαλύπτει πως η πεποίθηση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, στην Ισπανία, και άλλα ερευνητικά κέντρα, εξέτασαν δείγματα που πήραν από το εσωτερικό 30 φούρνων μικροκυμάτων. Στόχος τους ήταν να εξακριβώσουν εάν και ποια βακτήρια κατόρθωναν να δημιουργήσουν αποικίες ακόμα και σε τόσο ακραίες συνθήκες.

Οι 10 από τους φούρνους μικροκυμάτων που εξέτασαν προέρχονταν από μονοπρόσωπα νοικοκυριά. Άλλοι προέρχονταν από καφετέριες και χώρους εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι από εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας και Μικροβιολογίας.

Με μεγάλη τους έκπληξη οι επιστήμονες εντόπισαν 747 βακτηριακά είδη, από 24 συνομοταξίες. Τα πιο συχνά ήταν:

  • Τα βακτήρια Firmicutes
  • Τα ακτινοβακτήρια
  • Τα πρωτεοβακτήρια

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τις αποικίες των μικροβίων μεταξύ των οικιακών και των εργαστηριακών φούρνων. Όπως διαπίστωσαν, οι φούρνοι μικροκυμάτων των ιατρικών εργαστηρίων συνήθως περιείχαν αβλαβή βακτήρια. Εκείνοι των σπιτιών, όμως, περιείχαν περισσότερα είδη που είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.

Επιπλέον, τα τυπικά βακτήρια που βρήκαν στους οικιακούς φούρνους ήταν παρόμοια με εκείνα στους φούρνους των χώρων εργασίας. Ήταν επίσης τα ίδια με εκείνα που ανευρίσκονται σε έναν τυπικό πάγκο κουζίνας.

Επιζούν τα ανθεκτικά

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το συνεχές θερμικό σοκ και η χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων, σκοτώνουν όλα τα βακτήρια, με εξαίρεση τα πιο ανθεκτικά.

«Ορισμένα βακτήρια που βρήκαμε στους οικιακούς φούρνους, όπως η κλεμπσιέλλα, ο εντερόκοκκος και η αερομονάδα, μπορεί να απειλήσουν την υγεία», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Daniel Torrent. «Ωστόσο οι αποικίες τους μέσα στους φούρνους μικροκυμάτων δεν ήταν περισσότερες ή διαφορετικές από εκείνες που υπάρχουν σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers in Microbiology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι φούρνοι των ιατρικών εργαστηρίων κατά κανόνα είχαν τη μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων. Αντιθέτως, οι οικιακοί φούρνοι είχαν την μικρότερη.

Τι μπορείτε να κάνετε

Τα νέα ευρήματα πρακτικά σημαίνουν πως πρέπει να απολυμαίνετε τακτικά το εσωτερικό του φούρνου σας, λ.χ. με ειδικό απολυμαντικό του εμπορίου, λένε οι ερευνητές.

Εξίσου σημαντικό είναι να το καθαρίζετε με νωπό πανί μετά από κάθε χρήση, για να αφαιρείτε τυχόν υπολείμματα των τροφίμων. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων.

Υπολογίζεται ότι το 90% των σπιτιών διαθέτουν φούρνο μικροκυμάτων. Οι περισσότεροι κατασκευαστές τους συνιστούν καθαρισμό μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο περισσότεροι από ένας στους τρεις χρήστες τους καθαρίζουν πολύ σπανιότερα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Φωτογραφία: iStock