Γιατί το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό λάδι για το μαγείρεμα

  • Iatropedia newsroom
ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι η κορυφαία επιλογή των ειδικών για τα πολλά και αποδεδειγμένα οφέλη που έχει για την υγεία

Ποιο είναι το πιο υγιεινό λάδι για το μαγείρεμα; Οι απόψεις που ακούμε κατά καιρούς από φίλους και συγγενείς διίστανται. Τι πιστεύουν, όμως, οι ειδικοί;

«Το μαγειρικό λάδι μπορεί σίγουρα να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής», λέει η Natalie Rizzo, διαιτολόγος και ειδική συντάκτρια του TODAY.com σε θέματα διατροφής.

Τα λάδια είναι βασικά καθαρό λίπος, αλλά τα λίπη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό, επιδρώντας σε πολλά επίπεδα: από την παροχή ενέργειας έως την υποστήριξη της κυτταρικής λειτουργίας.

Το «κλειδί», σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, είναι να καταναλώνετε περισσότερα «καλά» ή υγιεινά λιπαρά (πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά) και λιγότερα «κακά» ή ανθυγιεινά (κορεσμένα και τρανς λιπαρά).

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι η κορυφαία επιλογή των ειδικών για τα πολλά και αποδεδειγμένα οφέλη που έχει για την υγεία. Είναι επίσης εύχρηστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαγειρέψετε ή να βελτιώσετε πολλά ζεστά και κρύα πιάτα.

Το ελαιόλαδο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά από οποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο. Λιπαρά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Είναι επίσης πλούσιο σε πολυφαινόλες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Έχει συνδεθεί με τη μείωση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγουμε «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», καθώς είναι λιγότερο επεξεργασμένο, και συνήθως ψυχρής έκθλιψης, με αποτέλεσμα να διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά και περισσότερη γεύση.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων USDA, μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες έως και 210 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για φαγητά στον φούρνο, σοτέ, ψητά και πολλά άλλα. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει επίσης τον χαμηλότερο ρυθμό οξείδωσης από οποιοδήποτε άλλο λάδι, σύμφωνα με την Cleveland Clinic, που σημαίνει ότι είναι πιο σταθερό και λιγότερο επιρρεπές στην απελευθέρωση ελεύθερων ριζών κατά τη θέρμανση.

Τέλος, μία κουταλιά της σούπας ή μία μερίδα ελαιόλαδο έχει περίπου 119 θερμίδες και 13,5 γραμμάρια λίπους.

Και πoιο είναι το λιγότερο υγιεινό μαγειρικό λάδι;

Το λιγότερο υγιεινό μαγειρικό λάδι είναι το λάδι καρύδας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά, σημειώνουν οι ειδικοί.

«Βασικά κάθε λάδι, εκτός από το λάδι καρύδας, είναι καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών και υγιεινή επιλογή για το μαγείρεμα», λέει η Rizzo.

Το λάδι καρύδας έχει περιεκτικότητα 80%-90% σε κορεσμένα λιπαρά, σε σύγκριση με άλλα έλαια που είναι συνήθως στο 10%-20%. Συγκεκριμένα, έχει περισσότερα λιπαρά ακόμη και από το βούτυρο, με πάνω από τέσσερα γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά κουταλιά της σούπας.

Το φοινικέλαιο και το φοινικοπυρηνέλαιο έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και πρέπει επίσης να αποφεύγονται, λένε οι ειδικοί.