Γιατί ξαφνικά οι γιατροί λένε να τρώμε αβοκάντο και μπανάνες [vid]
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν αβοκάντο, μπανάνες, σπανάκι, σολομό και γλυκοπατάτες. Και, σύμφωνα με την έρευνα, τα πλούσια σε κάλιο τρόφιμα συνδέονται με την προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Η νέα έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες με συμπληρώματα διατροφής. Θεραπείες που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον οργανισμό από την συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες.
Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα σε ποντίκια για να βρουν τη σχέση ανάμεσα σε τροφές πλούσιες σε κάλιο και της καρδιακής υγείας. Έδωσαν σε ποντίκια διάφορες ποσότητες καλίου στη διατροφή τους. Εν συνεχεία εξέτασαν την κατάσταση στην οποία ήταν οι αρτηρίες τους. Συγκεκριμένα, έψαξαν για τυχόν συσσώρευση ή όχι από λιπαρές συσσωρεύσεις.
Πόσο κάλιο από αβοκάντο, μπανάνες και άλλες τροφές κάνει καλό στην καρδιά
Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη χορηγήθηκε ποσότητα καλίου ίση με το 0,3% του βάρους τους. Στην δεύτερη και στην τρίτη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,7% και 2,1% αντίστοιχα.
Διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που έλαβαν διατροφή χαμηλού καλίου είχαν περισσότερες λιπαρές εναποθέσεις στις αρτηρίες τους. Αυτό είναι γνωστό ως αγγειακή ασβεστοποίηση.
Από την άλλη, τα ποντίκια στην διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο εμφάνισαν πολύ λιγότερη αγγειακή ασβεστοποίηση.
Ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ανέφερε: “Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά. Αποδεικνύουν το όφελος της επαρκούς συμπλήρωσης καλίου για την πρόληψη της αγγειακής ασβεστοποίησης. Αυτό επαληθεύεται σε ποντίκια επιρρεπή σε αθηροσκλήρωση”.
Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Θα μας σώσουν δηλαδή τα αβοκάντο και οι μπανάνες;
Εάν τα ευρήματα επαληθευτούν και σε έρευνες σε ανθρώπους, τότε τα νέα θα είναι θετικά. Τα άτομα που κινδυνεύουν από καρδιακή νόσο θα μπορούν, θεωρητικά, να λαμβάνουν συμπληρώματα καλίου για να μειώσουν την αγγειακή ασβεστοποίηση.
Αυτό θα βοηθούσε στην μείωση της ροής του αίματος γύρω από το σώμα και θα βοηθούσε στην παροχή οξυγόνου σε ζωτικά όργανα.
Ένας άλλος ερευνητής, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: “Η αγγειακή ασβεστοποίηση είναι ένας παράγοντας κινδύνου που προβλέπει τις πολυποίκιλες καρδιαγγειακές επιπλοκές αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρωσης”.
Και πρόσθεσε: “Η μειωμένη πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η υπέρταση και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, οι υποκείμενοι μοριακοί μηχανισμοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι”.
Όλα αυτά ΔΕΝ σημαίνουν ότι πρέπει να το παρακάνετε με την πρόσληψη καλίου
Σύμφωνα με τους το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι ενήλικες θα πρέπει να παίρνουν 3.500mg καλίου την ημέρα.
Αλλά χρειάζεται προσοχή και συνεννόηση με τον γιατρό σας! Η υπερβολική ποσότητα καλίου μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, διάρροια, ναυτία και νεφρική νόσο.
Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι οι ηλικιωμένοι. Αυτό ισχύει διότι οι νεφροί τους είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στην μείωση του καλίου από το αίμα.