Δέκα μέρες πριν το μεγάλο τραπέζι των Χριστουγέννων και πολλοί έχουν αρχίσει ήδη να απολαμβάνουν τα παραδοσιακά εδέσματα των ημερών. Ωστόσο στις γιορτές είναι πολύ συνηθισμένα τα πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσπεψία, ο τυμπανισμός και οι καούρες.
Η διαιτολόγος Nichola Ludlam-Raine από το Λονδίνο παρέχει μερικές πρακτικές συμβουλές για να απολαύσετε τη γιορτινή περίοδο χωρίς να θυσιάσετε την πεπτική υγεία σας.
Ελέγξτε τις μερίδες σας
Είναι η πρώτη και πιο εύκολη κίνηση για υγιές πεπτικό. Η υπερκατανάλωση τροφής και ροφημάτων οδηγεί σε φούσκωμα, δυσφορία και δυσπεψία. Πόσο μάλλον που η εορταστική περίοδος δεν διαρκεί μια-δυο μέρες αλλά τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Προσπαθήστε λοιπόν από τώρα να τρώτε και να πίνετε συνειδητά και όχι αφηρημένα, συγκεντρώνοντας την προσοχή σας σε κάθε μπουκιά και γουλιά.
Μία άλλη καλή ιδέα είναι να τρώτε σε μικρότερο πιάτο, σταματώντας λίγα λεπτά πριν το ξαναγεμίσετε. Με αυτό τον τρόπο θα αντιληφθείτε ότι χορτάσατε και θα σταματήσετε εγκαίρως.
Προσέξτε τα «πλούσια» φαγητά
Τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπη, ζάχαρη ή και φυτικές ίνες ακόμα είναι μερικές φορές δύσπεπτα, ιδίως εάν έχετε ευαίσθητο έντερο ή δεν τα έχετε συνηθίσει. Τα πιάτα με κρέμα γάλακτος, τα πλούσια επιδόρπια και η υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι συνηθισμένες αιτίες πεπτικών προβλημάτων στις γιορτές.
Για να προφυλαχθείτε, αντί να τρώτε πολλές τάρτες, πίτες, σουφλέ, κις και λουκάνικα, δώστε έμφαση στις σαλάτες λαχανικών (κατά προτίμησιν ωμών) χωρίς πολλή σος και στο χούμους, που είναι πιο εύπεπτα.
Φροντίστε επίσης να καταναλώνετε πολλά υγρά μεταξύ των γευμάτων. Η διέλευση των φυτικών ινών από το έντερο διευκολύνεται όταν ο οργανισμός είναι καλά ενυδατωμένος.
Ωστόσο στα υγρά αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το αλκοόλ. Τουναντίον στις γιορτές πρέπει να αποφεύγετε την υπερκατανάλωσή του διότι επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα.
Εμπλουτίστε τους τρόπους μαγειρικής
Στις γιορτές συνηθίζουμε να ψήνουμε πολλά φαγητά στον φούρνο. Ωστόσο το λάδι που προσθέτουμε στο ταψί, το απορροφούν εύκολα πατάτες, μελιτζάνες και άλλα λαχανικά, με συνέπεια να «βαραίνουν» πολύ. Αν, δε, σας αρέσουν και τα πιάτα με τηγανητά συστατικά, ακόμα χειρότερα για το πεπτικό σας.
Προσπαθήστε να ψήνετε περισσότερο σε χαρτί μαγειρέματος (λαδόκολλα) με ελάχιστο λάδι, καθώς και να βράζετε λαχανικά στον ατμό ή στο air fryer. Να τα συνοδεύετε επίσης με μπαχαρικά και μυρωδικά, αντί με σος «πλούσιες» σε λιπαρά και κρέμες γάλακτος.
Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Προσπαθήστε να περιορίσετε σημαντικά τρόφιμα και ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη (π.χ. αναψυκτικά, φρουτοποτά, γλυκά κ.λπ.), πρόχειρα σνακ όπως τα πατατάκια και τα προμαγειρεμένα φαγητά. Αν και όλα είναι πεντανόστιμα, δεν είναι η τροφή που αγαπά το έντερό σας.
Να κάνετε έξυπνες αλλαγές
Να διαλέγετε πιο άπαχα κομμάτια κρέας και να περιορίζετε τα πρόσθετα λίπη (βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι) που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα. Καλό είναι επίσης να αναμιγνύετε πλήρη με λάιτ τυριά. Έτσι θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο δυσπεψίας.
Να χρησιμοποιείτε επίσης ως συνοδευτικά, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως οι γλυκοπατάτες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως (καφέ ή μαύρο ρύζι, ζυμαρικά ολικής). Τα ριζώδη λαχανικά (π.χ. παντζάρια, γογγύλια, ραπανάκια, καρότα κ.λπ.), οι ξηροί καρποί και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες (όπως η βρώμη) ωφελούν την πέψη και το έντερο.
Προσέξτε τα επιδόρπια
Για επιδόρπιο μπορείτε να σερβίρετε παραδοσιακό γιαούρτι με φράουλες και μαρέγκα ως πιο ελαφριά εναλλακτική στην κρέμα γάλακτος. Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο υποστηρίζει τα βακτήρια του εντέρου, επειδή περιέχει άφθονες πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά.
Μην κάνετε υπερκατανάλωση, όμως, διότι και η μαύρη σοκολάτα περιέχει ζάχαρη, οπότε κινδυνεύετε να χάσετε τα όποια οφέλη της.
Φωτογραφία: iStock