Γλυκοπατάτες: Γλυκιά απόλαυση με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό
Αν και τις βρίσκουμε όλο τον χρόνο, οι γλυκοπατάτες αυτήν την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Και ευκαιρία να τις απολαύσουμε σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, που θα μας δώσουν όχι μόνο γεύση, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό μας.
Είναι μια φυσική πηγή ηλεκτρολυτών
Οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή καλίου, ενός ηλεκτρολύτη που χάνεται με τον ιδρώτα όταν ασκείστε. Το σώμα βασίζεται στο κάλιο, για να στέλνει ηλεκτρικά σήματα μεταξύ των νεύρων, λέει η Holly Gilligan, διαιτολόγος στο πρόγραμμα Fitness Science του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Το κάλιο συμβάλλει στην υγεία του νευρικού σας συστήματος, στη λειτουργία της καρδιάς και στη σύσπαση των μυών. Μία μέτρια μαγειρεμένη γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 350 χιλιοστόγραμμα καλίου – περίπου το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για έναν μέσο ενήλικα.
Το κάλιο σας βοηθά επίσης να διατηρήσετε μια υγιή αρτηριακή πίεση.
«Το σώμα προσπαθεί συνεχώς να διατηρεί το κάλιο σε ισορροπία με έναν άλλο ηλεκτρολύτη: το νάτριο», λέει ο Dave Bridges, βιοχημικός και αναπληρωτής καθηγητής διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Το νάτριο κάνει το σώμα να συγκρατεί υγρά, αυξάνοντας τον όγκο του αίματός μας- αν υπάρχει πολύ νάτριο, η αρτηριακή πίεση μπορεί να γίνει ανθυγιεινά υψηλή, εξήγησε. Το κάλιο διεγείρει τα νεφρά να αποβάλουν το νάτριο και επίσης προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.
Δεν θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας
Οι γλυκοπατάτες οφείλουν την χαρακτηριστική τους γεύση στα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν: μία μεσαία γλυκοπατάτα έχει περίπου εννέα γραμμάρια.
Όμως, οι γλυκοπατάτες είναι επίσης σχετικά πλούσιες σε φυτικές ίνες (περίπου τέσσερα γραμμάρια ανά πατάτα). Οι φυτικές ίνες απαιτούν πολλή δουλειά από τον οργανισμό για να χωνευθούν, γεγονός που επιβραδύνει τη διάσπαση της ζάχαρης, λέει η Judy Simon, κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν στα ύψη όταν πίνετε για παράδειγμα ένα αναψυκτικό, αλλά όταν τρώτε μια γλυκοπατάτα, αυξάνονται σταδιακά.
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένης της γλυκοπατάτας, μπορούν ακόμη και να ενισχύσουν την παραγωγή από τον οργανισμό της GLP-1, της ορμόνης που μιμούνται φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy, τονίζει η κ. Simon. Η GLP-1 διεγείρει την απελευθέρωση της ινσουλίνης και επιβραδύνει την πέψη, γεγονός που σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα
Μια μέτρια γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α – κυρίως με τη μορφή β-καροτίνης, η οποία δίνει στο λαχανικό το ζωηρό πορτοκαλί χρώμα του. Επιπλέον, μια μεσαία γλυκοπατάτα περιέχει περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C. Και οι δύο βιταμίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες – ασταθή μόρια οξυγόνου που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και το DNA, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών. Η βιταμίνη Α είναι επίσης ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για τις πρωτεΐνες στο εσωτερικό του αμφιβληστροειδούς που ανιχνεύουν το φως, καθιστώντας την απαραίτητη για την όραση, λέει ο Δρ Bridges. Και ο οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη C για να απορροφήσει το σίδηρο, τονίζει η κ. Simon.
Οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα χαλκού και μαγγανίου, τα οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί για να παράγει αντιοξειδωτικά από μόνος του.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προσωπικός γιατρός: Διαμαρτυρία ΙΣΑ για την εξαίρεση ιατρών λοιπών ειδικοτήτων από τον θεσμό
Μεθανόλη στα ποτά: Υπαρκτός και στην Ελλάδα ο κίνδυνος, πώς μπορούμε να προστατευτούμε