Οι γυναίκες που εκτίθενται σε τοξικά μέταλλα στη μέση ηλικία μπορεί να παρουσιάζουν πρόωρη γήρανση των ωοθηκών τους και να οδεύουν προς πρόωρη εμμηνόπαυση, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από εκατοντάδες γυναίκες που πλησίαζαν την εμμηνόπαυση. Όσες από αυτές είχαν κάδμιο, υδράργυρο ή αρσενικό στα ούρα τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης, που είναι δείκτης της ωοθηκικής επάρκειας.
Αυτή είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH) και ουσιαστικά δείχνει πόσα ωάρια διαθέτουν ακόμα οι ωοθήκες για γονιμοποίηση ή έμμηνο ρύση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα βαρέα μέταλλα επηρέαζαν την ορμόνη AMH περισσότερο απ’ όσο το κάπνισμα, το οποίο είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για μειωμένη ωοθηκική επάρκεια.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τοξικά μέταλλα όπως το αρσενικό, το κάδμιο, ο υδράργυρος αλλά και ο μόλυβδος βρίσκονται παντού γύρω μας στο περιβάλλον. Υπάρχουν συχνά:
- Στο πόσιμο νερό
- Στον μολυσμένο ατμοσφαιρικό αέρα
- Σε ορισμένα τρόφιμα, κυρίως στα θαλασσινά και στο ρύζι
Τα μέταλλα αυτά είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες, δηλαδή χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα.
Η νέα μελέτη
Οι ερευνητές βάσισαν τη μελέτη τους σε 549 γυναίκες, οι οποίες υποβάλλονταν τακτικά σε μετρήσεις της ορμόνης ΑΜΗ. Οι μετρήσεις είχαν αρχίσει πολύ πριν την τελευταία έμμηνο ρύση τους, που σηματοδοτεί την έναρξη της εμμηνόπαυσης.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας πριν την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες είχαν ηλικία 45-56 ετών.
Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα αρσενικού στα ούρα τους είχαν κατά 32% χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης ΑΜΗ. Αντίστοιχα, όσες είχαν τα υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου είχαν κατά 40,7% χαμηλότερα επίπεδα ΑΜΗ.
Οι γυναίκες που είχαν υψηλότερα επίπεδα καδμίου ή υδραργύρου, είχαν επιταχυνόμενο ρυθμό μείωσης της ΑΜΗ με την πάροδο του χρόνου. Η μείωσή της έφθανε στο 9% ετησίως με το κάδμιο και στο 7,3% ετησίως με τον υδράργυρο.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η αυξημένη έκθεση στα τοξικά μέταλλα μπορεί να υπονομεύει την υγεία των γυναικών. Και αυτό διότι η πρόωρη εμμηνόπαυση σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Sung Kyun Park, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας & Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας στο πανεπιστήμιο.
Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται πρόωρη οστεοπόρωση και αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας και έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών, πρόσθεσε.
Φωτογραφία: iStock