Iatropedia

Η #1 τροφή για γερά οστά μετά τα 50 δεν έχει καμία σχέση με γαλακτοκομικά

Εάν διάγετε έναν ενεργό τρόπο ζωής, ή απλά θέλετε να αποφύγετε τόσο περιττούς τραυματισμούς όσο και πιθανές ασθένειες, τότε είναι σημαντικό να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή και δυνατά.

Ωστόσο, το να διατηρούμε γερά οστά μπορεί να γίνει πιο δύσκολο όσο μεγαλώνουμε.

Τι συμβαίνει με τα οστά όσο μεγαλώνουμε

Κανονικά, δεν μπορούμε να αισθανθούμε τι συμβαίνει μέσα στα οστά μας, εξηγεί η δρ. Deborah Sellmeyer, διευθύντρια του Johns Hopkins Metabolic Bone Center. Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, μια ομάδα εξειδικευμένων κυττάρων ανανεώνει συνεχώς το κολλαγόνο (ένας τύπος πρωτεΐνης) και τα μέταλλα, όπως το ασβέστιο, που κρατούν τα οστά δυνατά. Το παλιά οστά καταστρέφονται και αντικαθίστανται καθημερινά με νέα.

Η καλύτερη τροφή για πιο γερά οστά

Ευτυχώς, μπορείτε να επιβραδύνετε αυτόν τον ρυθμό οστικής απώλειας εάν λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών, που μπορεί να κρατήσουν τα οστά σας πιο δυνατά.

Η καλύτερη επιλογή για τον συγκεκριμένο σκοπό είναι τα δαμάσκηνα, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lauren Harris-Pincus, ιδρύτρια του NutritionStarringYOU και συγγραφέα βιβλίου μαγειρικής για τον προδιαβήτη.

“Μια από τις αγαπημένες μου συμβουλές για την υγεία των οστών είναι να απολαμβάνω καθημερινά αποξηραμένα δαμάσκηνα. Τα δαμάσκηνα είναι πηγή καλίου, μαγνησίου, βιταμίνης Κ και πολυφαινολών που έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία των οστών αυξάνοντας την οστική πυκνότητα και μειώνοντας την οστική απώλεια”, είπε η Lauren Harris-Pincus.

Ταυτόχρονα, τα δαμάσκηνα είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στην καλή κίνηση του εντέρου χάρη στις φυτικές ίνες και τη φυσική του περιεκτικότητα σε σορβιτόλη. Γι’ αυτό, αν τα δαμάσκηνα δεν ήταν μέρος της κανονικής διατροφής σας, τότε «ξεκινήστε σιγά-σιγά και προχωρήστε μέχρι την πλήρη καθημερινή μερίδα».

Πηγές: https://www.hopkinsmedicine.org, https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δαμάσκηνα: Οφέλη και πιθανές παρενέργειες υγείας – Θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία

Τα δαμάσκηνα συμβάλλουν κατά του καρκίνου παχέος εντέρου, του διαβήτη και των καρδιακών προβλημάτων

Πόση ζάχαρη έχουν τα αποξηραμένα φρούτα: Θα μείνετε άναυδοι…

Τι ανακάλυψαν για τα αποξηραμένα γκότζι μπέρι: Μεγάλο όφελος για πάθηση που έρχεται με την ηλικία