Iatropedia

Η δίαιτα κέτο μειώνει το σωματικό βάρος, αλλά κρύβει κινδύνους για την υγεία

animal protein keto diet

Ποιες δυσμενείς αλλαγές παρατηρούνται στον οργανισμό μετά από ένα μήνα δίαιτας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η κετογονική διατροφή που ακολουθούν χιλιάδες άνθρωποι για να χάσουν τα περιττά τους κιλά, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Παρακολουθώντας ομάδα εθελοντών με λίγα περιττά κιλά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ναι μεν μπορεί να χάσουν σωματικό λίπος, αλλά:

Οι αλλαγές αυτές μακροπρόθεσμα μπορεί να αυξήσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό.

Τη σχετική μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Bath, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από άλλα ακαδημαϊκά κέντρα. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Cell Reports Medicine.

Τι περιέχει

Η κετογονική διατροφή περιορίζει δραστικά την κατανάλωση υδατανθράκων. Τους αντικαθιστά με λιπαρά από τρόφιμα, όπως:

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πώς όσοι ακολουθούν τις επιταγές της όντως αδυνατίζουν. Ωστόσο η διατροφή τους μπορεί να τους προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας, όπως:

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες θέλησαν να εξακριβώσουν αν μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και άλλους δείκτες της υγείας. Η LDL χοληστερόλη αποκαλείται και «κακή χοληστερόλη» επειδή προκαλεί στενώσεις στις αρτηρίες του σώματος (συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς).

Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 53 εθελοντές που είχαν βάρος στα ανώτερα επίπεδα του φυσιολογικού ή ήσαν υπέρβαροι. Το ένα τρίτο εξ αυτών ακολούθησε κετογονική διατροφή. Άλλοι τόσοι ακολούθησαν μία διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Οι υπόλοιποι ακολούθησαν μία πιο κλασική διατροφή (χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου με την οποία συγκρίθηκαν οι άλλες δύο).

Οι συμμετέχοντες έκαναν δίαιτα επί έναν μήνα. Πριν και μετά από αυτήν οι επιστήμονες τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις. Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές που είχαν ακολουθήσει κετογονική διατροφή είχαν χάσει κατά μέσον όρο 1,6 κιλά λίπους. Είχαν όμως και:

Αντίστοιχα, οι εθελοντές που έτρωγαν λίγα σάκχαρα είχαν χάσει μόνο 1 κιλό σωματικού λίπους. Είχαν όμως 10% χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα τους. Η δε απολιποπρωτεΐνη Β τους είχε παραμείνει αναλλοίωτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα πως όσοι συμμετέχοντες είχαν ακολουθήσει κετογονική διατροφή, είχαν μειωμένα επίπεδα ενός βακτηρίου του εντέρου που είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό. Το βακτήριο αυτό είναι επίσης απαραίτητο για την παραγωγή βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Φωτογραφία: iStock