Iatropedia

Η «δίαιτα της σαρδέλας» και γιατί δεν είναι τόσο καλή σαν ιδέα

Tin can of sprats, sardines. Top view

Η «δίαιτα της σαρδέλας» δεν είναι καινούργια ως σύλληψη. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει αρκετοί οπαδοί της, που «ορκίζονται» στα θαυματουργά αποτελέσματά της.

Πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε στο Fox News Digital μία γυναίκα που λέει ότι έχασε λίγο περισσότερο από 15 κιλά μέσα σε τρεις μήνες τρώγοντας μόνο σαρδέλες. Και υποστηρίζει ότι είδα σημαντική βελτίωση στην υγεία της.

Η γυναίκα έτρωγε τέσσερις κονσέρβες σαρδέλας την ημέρα, καθώς και MCT oil, ένα συμπλήρωμα διατροφής αρκετά δημοφιλές μεταξύ των αθλητών και των bodybuilders που χρησιμοποιείται ως γρήγορη πηγή ενέργειας και μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους. Και, κατά τα λεγόμενά της, οι πόνοι της μειώθηκαν, όπως και η φλεγμονή της.

Τώρα, σκοπεύει σιγά-σιγά να επανεντάξει και άλλες τροφές ζωικής προέλευσης στη διατροφή της υπό την καθοδήγηση γιατρού: μοσχαρίσιο κρέας, χοιρινό ή και κοτόπουλο.

Ποια είναι, όμως, η άποψη των ειδικών για τη«δίαιτα της σαρδέλας»;

Η αρχική ιδέα της συγκεκριμένης δίαιτας, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, ήταν να τρώει κανείς μόνο σαρδέλες σε λάδι επί τρεις ημέρες (για 72 ώρες). Επιτρέπεται να καταναλώνει επίσης, αν θέλει, μια καυτερή σάλτσα ή κάποιο άλλο καρύκευμα, χωρίς υδατάνθρακες, αλάτι, νερό και σκέτο καφέ.

Οι κίνδυνοι

Ωστόσο, αν και η «δίαιτα της σαρδέλας» έχει γίνει αρκετά δημοφιλής στο διαδίκτυο, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της ή να δείχνουν ότι είναι ασφαλής, ειδικά όταν την κάνει κάποιος για μήνες.

«Έχω σοβαρές ανησυχίες για οποιονδήποτε καταναλώνει αποκλειστικά ένα και μόνο τρόφιμο -όπως οι σαρδέλες- για πολλές ημέρες ή μήνες», λέει η Grace Derocha, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

«Αν και οι σαρδέλες είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D, η εξάρτηση από ένα και μόνο τρόφιμο εγκυμονεί σοβαρούς διατροφικούς κινδύνους και κινδύνους για την υγεία», δήλωσε η ίδια στο Healthline.

Η Kim Shapira, διαιτολόγος και διατροφοθεραπεύτρια, συμφωνεί.

Έχοντας κατά νου «ότι η τροφή είναι καύσιμο και ότι τα συστατικά αυτού του καυσίμου προμηθεύουν κάθε κύτταρο του σώματός μας με ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσει την υγεία του, η κατανάλωση ενός και μόνο τροφίμου θα είχε αρνητικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα», τονίζει στο Healthline.

Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια μυικής μάζας, απώλεια οστικής μάζας, ανισορροπίες θρεπτικών συστατικών και υποσιτισμό, τονίζει. Όσο περισσότερο δε χρόνο διαρκεί οποιαδήποτε περιοριστική δίαιτα, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις.

Η κ. Shapira λέει, μάλιστα, ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν βραχυπρόθεσμες παρενέργειες, όπως:

Η Derocha επισημαίνει επίσης ότι οι σαρδέλες στερούνται ορισμένων «βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C, οι φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι σημαντικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την πέψη, την παραγωγή ενέργειας και τη συνολική υγεία».

Επίσης, η επί μακρόν διατροφή αποκλειστικά με σαρδέλες θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις σε αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες Α και Ε, και φυτοχημικά – σημαντικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια που βοηθούν στην προστασία από χρόνιες ασθένειες.

Ο κίνδυνος της υπερβολικής πρόσληψης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών

Η κατανάλωση ενός και μόνο τροφίμου για παρατεταμένες περιόδους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Αν και αυτά μπορεί να μην είναι επιβλαβή σε μικρότερες ποσότητες – και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι χρήσιμα – μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αν καταναλώνετε πάρα πολλά.

Ένα συστατικό που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στην περίπτωση της «δίαιτας της σαρδέλας» είναι το νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες σε βάθος χρόνου.

Επιπλέον, αν και οι σαρδέλες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία αυτών των θρεπτικών συστατικών, με πιθανές παρενέργειες όπως τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την καρδιακή και νεφρική λειτουργία, τονίζουν οι ειδικοί.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος υπερβολικής πρόσληψης υδραργύρου ή άλλων βαρέων μετάλλων που βρίσκονται σε ορισμένα ψάρια.

Αν και οι σαρδέλες έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα ψάρια, μια διατροφή που περιλαμβάνει μόνο ψάρια εξακολουθεί να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη σωρευτική έκθεση σε βαρέα μέταλλα και άλλους περιβαλλοντικούς μολυσματικούς παράγοντες, ιδίως για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επισημαίνουν.

«Για τον μέσο άνθρωπο, η κατανάλωση ενός και μόνο τροφίμου για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ενδείκνυται και θα πρέπει να αποφεύγεται», τονίζει η Derocha. «Η ποικιλία στη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσετε ότι καλύπτετε όλες τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά και να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία και ευεξία σας», προσθέτει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διατροφή: Ποια ψάρια και θαλασσινά είναι καλύτερα για την υγεία μας

Πόνος στη μέση: Πώς συνδέεται με τη νόσο του Crohn

Οι κίνδυνοι για σωματική και ψυχική υγεία αν έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ταυτόχρονα