Η διατροφή που «σώζει» τα νεφρά, σύμφωνα με τους ειδικούς

  • Iatropedia newsroom
Η διατροφή που σώζει τα νεφρά
Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για όλους, αλλά πολύ περισσότερο για όσους πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο.

Τα νεφρά είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των αποβλήτων από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Μια υγιεινή διατροφή παράγει λιγότερα απόβλητα και επιβαρύνει λιγότερο τα νεφρά. Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και των επιπέδων χοληστερόλης και να διατηρήσει το βάρος σας σε υγιή επίπεδα.

Όπως αναφέρουν στις οδηγίες τους οι ειδικοί του Oxford Kidney Unit, για να είστε υγιείς και καλά, είναι σημαντικό να επιλέγετε μια ποικιλία διαφορετικών τροφίμων και να έχετε μια καλή ισορροπία όλων των θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, εάν σας έχει συστήσει ο γιατρός σας ή ο διαιτολόγος σας να ακολουθήσετε κάποια ειδική δίαιτα, είναι σημαντικό να το λάβετε υπόψη σας πριν προσπαθήσετε να εφαρμόσετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω συμβουλές, καθώς τα παρακάτω αποτελούν γενικές συμβουλές υγιεινής διατροφής για νεφροπάθεια και δεν είναι προσαρμοσμένες σε άλλες κλινικές καταστάσεις, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Τι να τρώτε

Φρούτα και λαχανικά

Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μια μερίδα είναι 80 γραμμάρια ή περίπου μία χούφτα. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών και είναι γενικά καλά για την υγεία των νεφρών και της καρδιάς σας.

Μπορούν να είναι φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα (ιδανικά σε νερό και όχι σε άλμη ή σιρόπι). Μια ποικιλία διαφορετικών φρούτων και λαχανικών παρέχει ένα ευρύτερο φάσμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών.

Αμυλούχες τροφές

Τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και άλλα δημητριακά, παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια. Επιλέγοντας τρόφιμα ολικής άλεσης, όπου είναι δυνατόν, θα αυξήσετε τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες στη διατροφή σας.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη συντήρηση του σώματός μας. Πρωτεΐνη μπορείτε να πάρετε τόσο από φυτικές όσο και από ζωικές τροφές.

Υγιεινές φυτικές τροφές είναι τα φασόλια και τα ρεβίθια, οι φακές, τα όσπρια, το τόφου, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι τα ψάρια, τα αυγά, το κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωφέλιμο είναι να παίρνετε πρωτεΐνη από διάφορες πηγές. Η τακτική αντικατάσταση μέρους του κρέατος με μη επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απώλειας της νεφρικής λειτουργίας.

Τα επεξεργασμένα κρέατα και τα επεξεργασμένα εναλλακτικά κρέατος είναι καλύτερο να αποφεύγονται λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι.

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα και τα εμπλουτισμένα εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής προέλευσης είναι καλές πηγές ασβεστίου και βιταμινών Β. Επιλέξτε εκδοχές που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Λιπαρά / έλαια

Η διατροφή καλό είναι να περιλαμβάνει μόνο μικρές ποσότητες υγιεινών για την καρδιά λιπαρών ουσιών. Επιλέξτε επιλογές όπως το ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο και περιορίστε τα κορεσμένα λίπη όπως το βούτυρο, το λαρδί και το φοινικέλαιο.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε μια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών στη διατροφή σας για την υγεία της καρδιάς σας. Επιδιώξτε να τρώτε μια μερίδα λιπαρού ψαριού, όπως σολομό, σαρδέλες ή σκουμπρί, μία φορά την εβδομάδα.

Μπορείτε επίσης να λαμβάνετε ωμέγα-3 από φυτικές πηγές, όπως τα καρύδια, η κάνναβη, οι σπόροι chia ή ο λιναρόσπορος και το κραμβέλαιο.

Ζάχαρη και πρόσθετα

Είναι καλύτερο η διατροφή σας, όπου είναι δυνατόν, να περιλαμβάνει ως επί το πλείστον πλήρεις τροφές (ολόκληρα τρόφιμα) και να περιορίζετε τα επεξεργασμένα, καθώς αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη και πρόσθετα.

Τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη θα πρέπει επίσης να περιορίζονται σε μικρότερες μερίδες και να τα απολαμβάνει κανείς μόνο περιστασιακά.

Παραδείγματα επεξεργασμένων τροφίμων είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το ζαμπόν και τα λουκάνικα, οι στιγμιαίες σούπες, τα έτοιμα γεύματα, τα πατατάκια και τα αλμυρά σνακ, τα μπισκότα, τα κέικ και άλλα αρτοσκευάσματα.

Αλάτι

Η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί επίσης να βοηθήσει όσους πάσχουν από νεφρική νόσο.

Αλκοόλ

Εάν δεν παίρνετε φάρμακα που συνιστούν να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, μπορείτε να απολαμβάνετε μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ και να παραμείνετε υγιείς. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και το βάρος.

Συνιστάται να μην πίνετε περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, κατανεμημένες σε τρεις ή περισσότερες ημέρες.

Μια μονάδα είναι περίπου 280 ml μπύρας (περίπου ένα μεγάλο ποτήρι), μία μεζούρα των 25 ml αλκοολούχου ποτού ή ένα ποτήρι κρασί 125 ml.

Ορισμένα αλκοολούχα ποτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, οπότε αν πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη καλίου, επιλέξτε αλκοολούχα ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο.

Δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο/φωσφορικά άλατα

Πολλά άτομα με χρόνια νεφρική νόσο δεν χρειάζεται να ακολουθούν δίαιτες χαμηλού καλίου ή φωσφορικών αλάτων.

Ωστόσο, τα άτομα με πιο προχωρημένη νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστεί να κάνουν αλλαγές στο κάλιο ή και στα φωσφορικά άλατα που λαμβάνουν από τη διατροφή τους. Αυτό είναι κάτι πολύ εξατομικευμένο και βασίζεται στο στάδιο της χρόνιας νεφρικής νόσου, τα αποτελέσματα και τις τάσεις των αιματολογικών εξετάσεων, τα φάρμακα και τις τροφές που τρώτε.

Δεν συνιστάται να ακολουθήσετε δίαιτα χαμηλού καλίου ή φωσφορικών αλάτων, εκτός εάν σας έχει πει ρητά να το κάνετε ο γιατρός σας, ο διαιτολόγος ή ο ειδικός νοσηλευτής σας.

Εάν έχετε νεφρική νόσο, η αποφυγή των φωσφορικών προσθέτων στη διατροφή μπορεί να είναι χρήσιμη. Αυτό γίνεται για να φροντίσετε την υγεία των νεφρών, της καρδιάς και των οστών σας.

Οι παραγωγοί τροφίμων χρησιμοποιούν συχνά πρόσθετα για να βοηθήσουν στη διατήρηση των τροφίμων και να ενισχύσουν τη γεύση τους. Αυτά βρίσκονται συνήθως σε έτοιμα γεύματα, επεξεργασμένα τρόφιμα και σκουρόχρωμα ανθρακούχα ποτά.

Τα φωσφορικά άλατα που προστίθενται στα τρόφιμα απορροφώνται πλήρως από το σώμα, οπότε μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση των φωσφορικών αλάτων στο αίμα σας.

Μπορείτε να ελέγχετε τις συσκευασίες των τροφίμων για λέξεις που περιέχουν τη σήμανση «Phos» στη λίστα με τα συστατικά ώστε να εντοπίζετε τα τρόφιμα που περιέχουν φωσφορικά πρόσθετα και να τα αποφεύγετε.

Πρόσθετα που περιέχουν φωσφορικά άλατα

E338 – Φωσφορικό οξύ
E339 – Φωσφορικό νάτριο
E340 – Φωσφορικό κάλιο
E341 – Φωσφορικό ασβέστιο
E343 – Φωσφορικό μαγνήσιο
Ε450 – Διφωσφορικά άλατα
Ε451 – Τριφωσφορικά άλατα
Ε452 – Πολυφωσφορικά άλατα

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ποια τα συναισθήματα όσων έχουν παραμείνει στη Σαντορίνη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

Έρπης: Τα βασικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Τριχόπτωση στα παιδιά: Πότε είναι ανησυχητική και 6 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύουν οι γονείς