Αρχικά μια μακρά (40 ημερών) ή μια μικρότερη (μιας εβδομάδας) περίοδο νηστείας, όπου έχουμε πλήρη αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης, στην οποία η δίαιτα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά. Κι από την άλλη, η απελευθέρωση από τη νηστεία, η οποία καταλήγει συχνά σε υπερφαγία, κάτι που -εαν δεν προσέξουμε- μπορεί να αποβεί σε ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό μας.
Τι πρέπει να προσέξουμε Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο μέχρι το βράδυ;
Η νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για «φυσική» αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και από κορεσμένα λίπη, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης.
Το διάστημα αυτό, μπορεί:
- να βελτιώσει το λιπιδαιμικό μας προφίλ,
- να βελτιώσει την αρτηριακή μας πίεση, λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών,
- να βελτιώσει το βάρος μας
Έτσι, τη Μεγάλη Παρασκευή που απέχουμε και από λάδι, μπορούμε να τραφούμε:
- με περισσότερα λαχανικά και φρούτα (πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών),
- ξηρούς καρπούς (πηγές πολυακόρεστου λίπους, αλλά και πολλών ιχνοστοιχείων και ινών),
- σουσάμι και ταχίνι-χαλβά (πηγές αμινοξέων όπως αργινίνη και λευκίνη, βιταμινών π.χ. της αντιοξειδωτικής Ε,
- σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου)
- απαλές σούπες χωρίς λάδι με βάση τα λαχανικά (π.χ. ντοματόσουπα).
Τι πρέπει να προσέξουμε το βράδυ του Μ. Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα;
Αμέσως μετά την Ανάσταση θα καθίσουμε γύρω από το τραπέζι, και θα καταναλώσουμε κρέας και άλλα προϊόντα του, μετά από μικρή ή μεγαλύτερη αποχή.
Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό φροντίστε να γίνει αργά και ήρεμα. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας.
Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα.
Συμβουλή: μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το «κόκκινο» αυγό ή έστω μικρή ποσότητα κρέατος, για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη. Συνοδέψτε την μόνο με σαλάτα και ψωμί.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τις σαλάτες, τόσο στο βραδινό δείπνο όσο και στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής θα παίξουν ένα πολύ καθοριστικό ρόλο.
Συμβουλή: η κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών θα μας προστατέψει από την είσοδο όλης της ποσότητας αυτών των συστατικών στο σώμα μας μέσα από τη διαδικασία της πέψης.
Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρουμε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο.
Γάλα, δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο μπορεί να μας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.
Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα, και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας.
Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο μας, αφού είναι πηγή ενέργειας αλλά δίνουν λιγότερη ενέργεια από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα, και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου.
Τέλος το βραδινό μας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης , μία απαλή χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Πρωινό
- Ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι
- 2 φρυγανιές
- 1 κουτ. μέλι – 1 κουτ. γλ ταχίνι
Δεκατιανό
- 1 φρούτο εποχής
Μεσημεριανό
- Σαλάτα λαχανικών με 4-5 ελιές
- Χορτόσουπα ή ντοματόσουπα χωρίς λάδι
- Παξιμάδι κριθαρένιο
- 1 φρούτο
Απογευματινό
- 1 χούφτα ξηροί καρποί
- 1 φρούτο
Βραδινό
- Όπως το μεσημέρι
- Ή ρύζι με τριμμένα λαχανικά π.χ. καρότο, ντομάτα, κρεμμύδι, μανιτάρια.
ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Πρωινό
- Ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι
- 2 φρυγανιές
- 1 κουτ. μέλι με 1 κουτ. φυτική μαργαρίνη
- ή μικρό κομμάτι χαλβά
Δεκατιανό
- 1 φρούτο εποχής
Μεσημεριανό
- Φασολάκια λαδερά
- 2 φέτες ψωμί
- σαλάτα εποχής
- 1 φρούτο ή Φακόρυζο
- Σαλάτα εποχής
- 4-5 ελιές
- ή ψητά λαχανικά
- με μπαλσάμικο
- σαλάτα εποχής
- ψωμί
Βραδινό
- 1 μερίδα μαγειρίτσα
- 1 μεγάλη σαλάτα εποχής
- 1 φέτα ψωμί
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Πρωινό
- 1 ποτήρι γάλα 0-2% ή 1 πασχαλινό αυγό
μερίδα δημητριακών πρωινού ή 2 κουλουράκια πασχαλινά ή 1 φέτα τσουρέκι - 1 μικρό φρούτο
Δεκατιανό
- 1 μικρό φρούτο
Μεσημεριανό
- 1 μερίδα κρέας από τον οβελία (απαλλαγμένο-όσο γίνεται-από πέτσα και λίπος)
- 2-3 πατάτες φούρνου
- μεγάλη μερίδα σαλάτα
- 1 φέτα ψωμί
- 1 ποτήρι κρασί
Βραδινό
- Μεγάλη σαλάτα με ποικιλία λαχανικών και απαλό ντρέσιγκ λάδι-λεμόνι ή ξύδι
- 2-3 πατάτες από το μεσημέρι ή μερίδα ψωμί ή κριθαρένιο παξιμάδι
- 60 γρ άπαχο κρέας ή 2 ασπράδια αυγού κομμένα σε κύβους
** αν παραφάγατε το μεσημέρι:
- 1 γιαούρτι 0-2%
- 2 φρυγανιές
- 1 φρούτο ή 1 μπολ από δική σας χορτόσουπα
- 1/2 παξιμάδι ή 1 φέτα ψωμί
Τι κάνουμε μετά την Κυριακή;
Το Πάσχα είναι μόνο μία μέρα που γρήγορα θα περάσει. Αμέσως μετά μπορούμε να ξαναγυρίσουμε σε πιο φυσιολογική διατροφή. Μια καλή ιδέα θα ήταν για όλους τους υγιείς ενήλικες την επομένη μέρα του Πάσχα να υποβάλουν τον οργανισμό τους σε μία φυσική και ανώδυνη «αποτοξίνωση», που να περιλαμβάνει και πάλι λαχανικά, και σαλατικά, λίγο λάδι, ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι 0-2%), ψωμί και φρούτα, χωρίς κανένα άλλο τρόφιμο ζωικής προέλευσης.
Το καλύτερο βέβαια είναι να απαλλαχτούμε από τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε να ξαναγυρίσουμε το συντομότερο στις καθημερινές μας διαιτητικές συνήθειες.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!