Αυτή η διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με την λεγόμενη “κακή” χοληστερόλη LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), η οποία προκαλεί τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες και αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Αν και τα φάρμακα που μειώνουν την LDL μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, εκείνα που αυξάνουν την HDL δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αυτό το παράδοξο αμφισβητεί τη σχέση μεταξύ καλής χοληστερόλης και καρδιαγγειακού κινδύνου και οι ερευνητές μελετούν τώρα τα χαρακτηριστικά αυτών των σωματιδίων HDL (καλής χοληστερόλης).
HDL χοληστερόλη: Τα μεγάλα σωματίδια συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα μυοκαρδίου!
Μια μελέτη με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Νοσοκομείου del Mar (IMIM), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Metabolism, Clinical and Experimental, έδειξε ότι δεν είναι πάντα υγιής η καλή χοληστερόλη. Για την ακρίβεια, δεν είναι όλη η HDL χοληστερόλη, καλή χοληστερόλη.
Ερευνητές από το CIBER για τις καρδιαγγειακές παθήσεις (CIBERCV), το CIBER για την παχυσαρκία και τη διατροφή (CIBEROBN) και το CIBER για την επιδημιολογία και τη δημόσια υγεία (CIBERESP), καθώς και άλλοι από το Hospital Clínic-IDIBAPS, IDIBELL, το Hospital de la Santa (ερευνητικό ίδρυμα Creu i Sant Pau) και το Νοσοκομείο Clínico Universitario στη Σαραγόσα συμμετείχαν επίσης σε αυτή την μελέτη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το μέγεθος των καλών σωματιδίων χοληστερόλης και στη συνέχεια μελέτησαν τη σχέση τους με τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Το συμπέρασμα είναι ότι τα γενετικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη δημιουργία μεγάλων σωματιδίων καλής χοληστερόλης σχετίζονται άμεσα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ενώ χαρακτηριστικά που συνδέονται με μικρά σωματίδια καλής χοληστερόλης σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
“Υπάρχει μια θετική αιτιώδης σχέση μεταξύ του μεγέθους των σωματιδίων HDL χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακής προσβολής. Οπότε, αν και πρέπει γενικά να αυξάνουμε τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα, πρέπει πάντα αυτά να είναι μικρά σωματίδια”, εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ. Robert Elosua.
Τα καλά σωματίδια χοληστερόλης είναι πιο αποτελεσματικά στην μεταφορά χοληστερόλης στο ήπαρ, ώστε αυτή να διαλυθεί.
“Εάν πρέπει να κάνουμε κάτι σε σχέση με την HDL, είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των μικρών σωματιδίων, τα οποία είναι εκείνα που εκτελούν επαρκώς την λειτουργία της εξάλειψης της χοληστερόλης. Δηλαδή εκείνων που την μεταφέρουν πραγματικά στο ήπαρ για απομάκρυνση και δεν της επιτρέπουν να συσσωρεύεται στις αρτηρίες και να προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις”, είπε ο δρ. Álvaro Hernáez, συμμετέχων ερευνητής.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν φάρμακα που να αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
“Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει νέους και πιθανούς θεραπευτικούς στόχους στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών γονιδίων που σχετίζονται με τις ποιοτικές πτυχές των σωματιδίων HDL. Αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων”, ανέφερε ο δρ. Albert Prats, εκ των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης.
Πηγή: https://scitechdaily.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλή χοληστερίνη (HDL): Πώς αυξάνεται – Όρια για άντρες και γυναίκες
Κορονοϊός: Τι εκπληκτικό έδειξε νέα έρευνα για όσους παίρνουν στατίνες για την χοληστερίνη
Χοληστερίνη: Τι να φάτε για να πέσει και ποια όρια να προσέχετε