Η καθημερινή κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων επιβραδύνει τη γήρανση και μας κρατά νέους

Η κατανάλωση ενός γραμμαρίου ωμέγα-3 ημερησίως μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό βιολογικής γήρανσης στον άνθρωπο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η νέα αυτή ανάλυση δεδομένων από κλινική δοκιμή που περιελάμβανε περισσότερους από 700 ηλικιωμένους σε μια περίοδο τριών ετών και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging.
Είναι γνωστό ότι τα «καλά» λιπαρά που βρίσκονται σε σπόρους, ξηρούς καρπούς και μερικά ψάρια μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας , την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εργαλεία μοριακής βιολογίας, γνωστά ως επιγενετικά ρολόγια, για να υπολογίσουν πώς επηρεάστηκαν τα ποσοστά γήρανσης κατά τη διάρκεια μιας κλινικής δοκιμής στην οποία συμμετείχαν 777 συμμετέχοντες ηλικίας 70 ετών και άνω από την Ελβετία.
Δείτε επίσης: Ακμή: Πώς μπορούν να βελτιώσουν το δέρμα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά βιταμίνη D, λάμβαναν 1 γραμμάριο ωμέγα-3 την ημέρα και συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα άσκησης 30 λεπτών στο σπίτι 3 φορές την εβδομάδα, σε διάστημα 3 ετών.
Σε μια ανάλυση δειγμάτων αίματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 επιβράδυνε μέτρια τη βιολογική γήρανση σε αρκετά από τα επιγενετικά ρολόγια έως και 4 μήνες, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή τον δείκτη μάζας σώματος του συμμετέχοντα. Ο συνδυασμός ωμέγα-3, βιταμίνης D και άσκησης αποδείχθηκε ότι έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Επιπλέον, οι συγγραφείς διαπίστωσαν επίσης ότι αυτές οι τρεις παρεμβάσεις μαζί είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και στην πρόληψη της αδυναμίας για τρία χρόνια.
Δείτε επίσης: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την επιθετικότητα κατά 28%, δέιχνει νέα μελέτη
Φωτογραφία iStock