Iatropedia

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα

salmonella

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες για την επίδραση της υγρασίας στην επιβίωση του βακτηρίου στα νωπά τρόφιμα.

Ακόμα ένα ανεπιθύμητο «δωράκι» μας επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή. Σαν να μην έφταναν οι πλημμύρες και τα νοσήματα που μεταδίδουν τα κουνούπια, μπορεί να αυξάνει και τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αιτία γι’ αυτό είναι η αυξημένη υγρασία, λένε οι ερευνητές. Όπως εξηγούν, η υγρασία διευκολύνει την μόλυνση των φύλλων των πράσινων λαχανικών (π.χ. του μαρουλιού) από βακτηριακές λοιμώξεις. Οι λοιμώξεις αυτές προκαλούν σκουρόχρωμες κηλίδες στα φύλλα τους.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις των φυτών, με τη σειρά τους, μπορούν να βοηθήσουν την σαλμονέλα να επιζήσει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης στους ανθρώπους.

«Ο αντίκτυπος της αυξημένης υγρασίας στα υγιή φυτά, υποστηρίζει την επιβίωση της σαλμονέλας πάνω τους. Το γεγονός αυτό καθιστά την κλιματική αλλαγή πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Jeri Barak, καθηγήτρια Παθολογίας των Φυτών στο Πανεπιστήμιο του Ουϊσκώνσιν-Μάντισον.

Όπως εξήγησε, λαχανικά όπως τα μαρούλια καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο ωμά. Επομένως η καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων που τους προκαλούν κηλίδες, είναι σημαντικός για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η Dr. Barak και οι συνεργάτες της μελέτησαν στο εργαστήριο τον ρόλο της υγρασίας στις βακτηριακές λοιμώξεις των φυτών και στη μόλυνσή τους από σαλμονέλα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology.

Όπως διαπίστωσαν, η αυξημένη υγρασία αυξάνει την ικανότητα της σαλμονέλας να αναπτύσσεται γρήγορα στο μαρούλι. Μάλιστα αυτό παρατηρήθηκε ακόμα και όταν στα φύλλα του δεν αναπτύσσονταν βακτηριακές λοιμώξεις.

Η υγρασία, όμως, ευνοούσε και τις βακτηριακές λοιμώξεις των φυτών, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ικανότητά της να επιβιώνει και να εξαπλώνεται πάνω του.

Μόνο στις ΗΠΑ η σαλμονέλα αρρωσταίνει ετησίως 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους. Τα νωπά τρόφιμα είναι η κύρια οδός μόλυνσης των ανθρώπων, διότι το βακτήριο επιζεί σε πολλές καλλιέργειες και στο χώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Φωτογραφία: iStock