Η μεσογειακή διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης μετά τον καρκίνο

  • Iatropedia newsroom
μεσογειακή διατροφή
Οι καρκινοπαθείς οι διατροφικές συνήθειες των οποίων ακολουθούν στενά τις αρχές της μεσογειακής διατροφής τείνουν να ζουν περισσότερο και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από την καρδιά

Η μεσογειακή διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης μετά τον καρκίνο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι καρκινοπαθείς οι διατροφικές συνήθειες των οποίων ακολουθούν στενά τις αρχές της μεσογειακής διατροφής τείνουν να ζουν περισσότερο και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από την καρδιά, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό JACC CardioOncology.

Συγκεκριμένα, οι καρκινοπαθείς που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 32% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 60% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από την καρδιά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι «διαφορετικές χρόνιες ασθένειες, όπως όγκοι και καρδιακές παθήσεις, μοιράζονται στην πραγματικότητα τους ίδιους μοριακούς μηχανισμούς», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η ερευνήτρια Maria Benedetta Donati από το Joint Research Platform Foundation Umberto Veronesi.

«Αυτό είναι γνωστό στη βιβλιογραφία ως «κοινό έδαφος», δηλαδή ένα κοινό έδαφος από το οποίο προέρχονται αυτές οι δύο ομάδες διαταραχών», ανέφερε η Donati.

Η μεσογειακή διατροφή επικεντρώνεται στα άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα δημητριακά ολικής άλεσης, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και γαλακτοκομικά, όπως και άπαχες πρωτεΐνες καθημερινά σε μικρότερες μερίδες. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων περιορίζεται στο ελάχιστο, ενώ τα ζαχαρούχα ποτά απαγορεύονται.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 800 ενήλικες Ιταλούς ασθενείς με καρκίνο για περισσότερο από 13 χρόνια.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο FDA απαγορεύει πρόσθετο τροφίμων που υπάρχει σε αναψυκτικά και αθλητικά ποτά

Ο εμβολιασμός για την Covid προστατεύει τη μνήμη από τη λοίμωξη

Πώς μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερόλη με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας