Iatropedia

Η Μεσογειακή Διατροφή συνδέεται με την στυτική δυσλειτουργία: Δείτε τι ισχύει

Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνδρες που αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία μπορεί να δουν βελτίωση προσεγγίζοντας την Μεσογειακή Διατροφή.

Ερευνητές της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας λένε ότι η μετάβαση στην μεσογειακή διατροφή οδηγεί σε βελτιώσεις τόσο της αρτηριακής πίεσης όσο και της αναπαραγωγικής υγείας στους άνδρες με υπέρταση.

Αυτό το είδος διατροφής επικεντρώνεται στην κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, λιπαρών ψαριών και ελαιολάδου. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει μια μικρή ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά γενικά περιορίζει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Τι οδηγεί στην στυτική δυσλειτουργία;

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι οι άνδρες με υπέρταση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με άνδρες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Οι γιατροί θεωρούν ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι διαταραχή των μικρότερων αρτηριών, οι οποίες χάνουν την ικανότητά τους να διαστέλλονται και να αυξάνουν την ροή του αίματος στο πέος.

Η πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης κατά την μέση ηλικία συμβάλλει επίσης στην αποδυνάμωση της σεξουαλικής απόδοσης. Επιπλέον, η φυσική κατάσταση παίζει ρόλο στο να βοηθήσει τους άνδρες με υπέρταση να επιβιώσουν περισσότερο.

Έχοντας αυτά κατά νου, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με υψηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.

Αντιστροφή της στυτικής δυσλειτουργίας μέσω της διατροφής

Η νέα μελέτη εξέτασε την φυσική κατάσταση, τα επίπεδα τεστοστερόνης, την ροή του αίματος, την αρτηριακή δυσκαμψία και την στυτική απόδοση 250 ανδρών με υψηλή αρτηριακή πίεση και στυτική δυσλειτουργία. Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 56 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, η ομάδα βαθμολόγησε το κατά πόσον ο κάθε συμμετέχων ήταν πιστός στην μεσογειακή διατροφή σε κλίμακα από 0 έως 55. Οι συμμετέχοντες έκαναν επίσης τεστ σε διαδρόμους γυμναστικής και η τεστοστερόνη τους μετρήθηκε μέσω δειγμάτων αίματος.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ηχοκαρδιογραφία για να παρακολουθούν την αγγειακή υγεία και την ικανότητα του καθενός να αυξάνει την ροή του αίματος όταν είναι απαραίτητο. Η ομάδα εξέτασε επίσης την δυσκαμψία των αρτηριών του καθενός. Οι υψηλότερες τιμές στον δείκτη αύξησης και την κεντρική πίεση παλμών σημαίνει ότι ένα άτομο έχει πιο σκληρές αρτηρίες. Στους άνδρες, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Τέλος, οι ερευνητές αξιολόγησαν το επίπεδο στυτικής δυσλειτουργίας κάθε συμμετέχοντα χρησιμοποιώντας τον Κατάλογο Σεξουαλικής Υγείας για Άνδρες (SHIM), ο οποίος χρησιμοποιεί πέντε ερωτήσεις για την μέτρηση της στυτικής ικανότητας σε κλίμακα από 0 έως 25. Οι υψηλότερες βαθμολογίες σημαίνουν ότι ένας άνδρας έχει καλύτερη στυτική απόδοση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι άνδρες με μεσογειακή διατροφή πάνω από 29 (στην κλίμακα 0-55) είχαν:

Η φυσική κατάσταση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των ανδρών

Οι άνδρες με μεγαλύτερη ικανότητα άσκησης εμφάνισαν υψηλότερο αποθεματικό στεφανιαίας ροής και τεστοστερόνη. Οι πιο σωματικά ακμαίοι συμμετέχοντες ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή περισσότερο από άλλους, με βαθμολογίες άνω των 25. Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι άνδρες είχαν επίσης βαθμολογίες πάνω από 12 στην SHIM και εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής δυσκαμψίας.

“Στην μελέτη μας, η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε με καλύτερη ικανότητα άσκησης, υγιέστερες αρτηρίες και ροή αίματος, υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και καλύτερη στυτική απόδοση. Αν και δεν εξετάσαμε τους μηχανισμούς, φαίνεται πιθανό ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την φυσική κατάσταση και την στυτική απόδοση, ενισχύοντας την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και περιορίζοντας την πτώση της τεστοστερόνης που συμβαίνει στην μέση ηλικία, αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Αθανάσιος Αγγελής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην διατήρηση πολλών παραμέτρων της υγείας των αγγείων και της ποιότητας ζωής και στους μεσήλικες άνδρες με υπέρταση και στυτική δυσλειτουργία», ανέφερε ο δρ. Αγγελής.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ESC Congress 2021.

Πηγή: https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεσογειακή διατροφή: Καθυστερεί τη γήρανση, πολεμά το άγχος

Τι είναι η Πράσινη Μεσογειακή Διατροφή και τι αλλάζει στη ζωή σας

Στυτική δυσλειτουργία: Οι περισσότεροι άνδρες δεν έχουν ιδέα τι τους γίνεται – Τι λύσεις υπάρχουν

Ξεχάστε το βιάγκρα: Συμπληρώματα διατροφής και φυσικές εναλλακτικές για την στυτική δυσλειτουργία