Η μεσογειακή διατροφή βοήθησε 14χρονο έφηβο να απαλλαγεί από το έκζεμά του
Ένα 14χρονο αγόρι που είχε κλειστεί στο σπίτι και απέφευγε τους φίλους του εξαιτίας σοβαρής μορφής ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα), κατόρθωσε να τη θέσει υπό έλεγχο με τη βοήθεια της μεσογειακής διατροφής.
Η περίπτωσή του αποδεικνύει τη σημασία που έχει η υγιεινή διατροφή στην διαχείριση των δερματοπαθειών, γράφουν οι γιατροί του στην ιατρική επιθεώρηση Nutrients.
Το σχετικό άρθρο υπογράφουν δερματολόγοι από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. Όπως εξηγούν, ο 14χρονος απευθύνθηκε σε αυτούς έχοντας ήδη περάσει 6 χρόνια παλεύοντας με το έκζεμα που εκδηλωνόταν σε διάφορα σημεία του σώματός του. Μεταξύ άλλων είχε χαρακτηριστικές δερματικές βλάβες στο πρόσωπα, κατά μήκος των χεριών και του λαιμού του, αλλά και στα πόδια.
Το αγόρι έπασχε επίσης από αλλεργικό άσθμα, διαταραχές ύπνου και ευερεθιστότητα. Επί χρόνια έκανε θεραπεία για το έκζεμα με τοπικά στεροειδή και άλλα φάρμακα, αλλά τα οφέλη ήταν ελάχιστα.
Κατά την εξέτασή του από τους γιατρούς είχε σημαντικό έκζεμα στα πόδια και μικρότερες βλάβες στα μπράτσα και στο πρόσωπο. Επειδή το έκζεμα του προκαλούσε κνησμό, το έξυνε με συνέπεια να υπάρχει και διαφυγή εκκρίματος.
Η κατάστασή του επιδεινωνόταν τη νύχτα και βελτιωνόταν με βρεγμένα επιθέματα. Όπως είπε το αγόρι, η κατάσταση αυτή είχε μειώσει δραματικά την ποιότητα ζωής του. Δεν έβγαινε πλέον με τους φίλους του, είχε σταματήσει τον αθλητισμό και είχε κόψει το κολύμπι.
Κακή διατροφή
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το αγόρι είχε πρώτου βαθμού παχυσαρκία (ο δείκτης μάζας σώματός του ήταν 33,2). Είχε επίσης προδιαβήτη (το σάκχαρό του όταν ήταν νηστικός ήταν 112 mg/dl). Είχε επίσης αναλογία μέσης προς ισχία ίση με 1. Τα ευρήματά αυτά υποδηλώνουν ότι έπασχε από μεταβολικό σύνδρομο.
Η διατροφή του ήταν αμιγώς δυτικού τύπου, πλούσια σε ροφήματα με ζάχαρη, τσιμπολόγημα και πρόχειρα φαγητά. Είχε επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά.
Οι γιατροί τον υπέβαλλαν σε διάφορες εξετάσεις και τελικά του χορήγησαν το φάρμακο dupilumab (δουπιλουμάμπη), ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται για την ατοπική δερματίτιδα.
Κατά τον πρώτο επανέλεγχο μετά από 8 εβδομάδες, οι δερματικές βλάβες από το έκζεμα είχαν βελτιωθεί εν μέρει. Το ίδιο και ο κνησμός του και η ερυθρότητα (κοκκίνισμα) στο δέρμα του. Ωστόσο ακόμα δεν είχε ανακτήσει την κοινωνική και αθλητική του ζωή, και έτσι δεν είχε βελτίωση στην ποιότητα ζωής του.
Μετά από 18 εβδομάδες
Οι γιατροί αποφάσισαν να συνεχίσουν τη θεραπεία και να τον επανεξετάσουν μετά από άλλες 10 εβδομάδες. Στην δεύτερη επίσκεψη στις συνολικά 18 εβδομάδες, τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Ο 14χρονος είχε αδυνατίσει αισθητά (ο ΔΜΣ του είχε μειωθεί στο 25) και το έκζεμά του είχε εξαφανιστεί τελείως. Δεν είχε επίσης κανένα άλλο συνοδό σύμπτωμα, όπως ο κνησμός ή η αϋπνία. Επιπλέον είχε επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα και το σάκχαρό του.
Ο έφηβος τους ενημέρωσε ότι μία εβδομάδα μετά τον πρώτο επανέλεγχο επισκέφθηκε έναν διαιτολόγο. Εκείνος του συνέστησε να αλλάξει ριζικά τις διατροφικές συνήθειές του και να αρχίσει να ακολουθεί μεσογειακή διατροφή.
Έτσι, άρχισε να ακολουθεί ένα διαιτολόγιο με βάση λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Μάλιστα τηρούσε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα που του είδε δώσει ο διαιτολόγος, αλλά και τη θεραπεία των δερματολόγων.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η υγιεινή διατροφή που ακολούθησε ο 14χρονος ενέτειναν τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα του μονοκλωνικού αντισώματος, με αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί πολύ καλύτερα η φλεγμονή που προκαλεί το έκζεμα, λένε οι ερευνητές.
Ίσως λοιπόν το κλειδί για την κάθαρση της ατοπικής δερματίτιδας και των άλλων φλεγμονωδών δερματοπαθειών να είναι μια πιο υγιεινή διατροφή από τους ασθενείς, καταλήγουν.
Φωτογραφία αρχείου: iStock