Iatropedia

Η vegan διατροφή μπορεί να συνδέεται με μείωση της βιολογικής ηλικίας, δείχνει μελέτη

Variety of healthy vegan, plant based protein source and body building food. Tofu soy beans tempeh, green vegetables, nuts, seeds, quinoa oat meal and spirulina. View from above

Ωστόσο, υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν πως, μακροπρόθεσμα, μια vegan διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και μπορεί να μην ταιριάζει σε όλες τις ηλικίες

Η vegan διατροφή ενδέχεται να μειώνει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου, προτείνει μελέτη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα μπορούσε να οφείλεται και στις μειωμένες θερμίδες που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

Μετά από οκτώ εβδομάδες φυτικής διατροφής, καταγράφηκε επίσης μείωση στην ηλικία της καρδιάς, των ορμονών, του ήπατος και των φλεγμονωδών και μεταβολικών συστημάτων, διαπίστωσε η μελέτη, αλλαγές που δεν παρατηρήθηκαν σε εκείνους των οποίων η διατροφή περιλάμβανε κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά.

Όσοι ακολούθησαν vegan διατροφή έχασαν επίσης δύο κιλά περισσότερο κατά μέσο όρο, επειδή κατανάλωναν 200 θερμίδες λιγότερο κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της μελέτης.

Γι’ αυτό και, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι παρατηρούμενες διαφορές στη βιολογική ηλικία μεταξύ των δύο ομάδων της μελέτης θα μπορούσαν να οφείλονται εν μέρει και στην απώλεια βάρους.

Ο αντίλογος

Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι, μακροπρόθεσμα, μια vegan διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις και μπορεί να μην ταιριάζει σε όλες τις ηλικίες, ενώ άλλοι λένε ότι οι διαφορές θα μπορούσαν να οφείλονται στην απώλεια βάρους.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια μικρή μελέτη 21 ζευγαριών πανομοιότυπων διδύμων ηλικίας 39 ετών, όπου ένας από τα δίδυμα αδέλφια ακολούθησε vegan διατροφή, ενώ ο άλλος πλήρη.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν μειώσεις στις εκτιμήσεις για τη βιολογική ηλικία με βάση τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA – έναν τύπο χημικής τροποποίησης του DNA που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας.

Η βιολογική γήρανση αναφέρεται στην υποχώρηση της λειτουργίας των ιστών και των κυττάρων στο σώμα, σε αντίθεση με τη χρονολογική ηλικία.

Προηγούμενη έρευνα έχει αναφέρει ότι τα αυξημένα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA σχετίζονται με τη γήρανση.

Ωστόσο, ο Varun Dwaraka, της εταιρείας επιγενετικών δοκιμών TruDiagnostic, και ο Christopher Gardner από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια και οι συνεργάτες του, είπαν ότι δεν είναι σαφές το κατά πόσον οι διαφορές που καταγράφηκαν μεταξύ των διδύμων μπορούν να αποδοθούν στη διαφορετική διατροφή.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ διατροφής, βάρους και γήρανσης, επιπλέον των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της vegan δίαιτας, προσθέτουν.

Ο Tom Sanders, ομότιμος καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η έρευνα διαπίστωσε κάποια διαφορά όσον αφορά τη γήρανση για τους vegans, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων συχνά χρειάζονται χρόνια για να εμφανιστούν.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα δείχνει επίσης ότι μια vegan διατροφή μπορεί να μην είναι καλή για την υγεία των ηλικιωμένων.

Ο καθηγητής Sanders είπε: «Αν και οι μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι οι δίαιτες vegan μπορεί να έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις στην υγεία στη μέση ηλικία (όπως χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2), αυτό δεν συμβαίνει σε ηλικιωμένους vegans που φαίνονται πιο πιθανό να υποφέρουν από μυϊκή απώλεια, χαμηλή οστική πυκνότητα και νευρολογικές διαταραχές που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής».

«Το προσδόκιμο ζωής δεν διαφέρει στους vegans σε σύγκριση με εκείνους που επιλέγουν μικτή διατροφή», πρόσθεσε.

Ο δρ Duane Mellor, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, είπε ότι παρόλο που η μελέτη συνέκρινε μια vegan διατροφή με μια πλήρη, οι δύο αυτές δίαιτες δεν ταίριαζαν απόλυτα ως προς τις θερμίδες.

Εξήγησε: «Είναι πιθανό ότι μια μείωση της ενεργειακής πρόσληψης θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε το DNA των συμμετεχόντων».

Ο Δρ Mellor πρόσθεσε ότι η ομάδα των vegan κλήθηκε να φάει διπλάσιο αριθμό μερίδων λαχανικών, περισσότερα φρούτα και περισσότερα όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους από την ομάδα των παμφάγων, κάτι που θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει εν μέρει τις διαφορές που αναφέρθηκαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό BMC Medicine.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρδιά: Πέντε τροφές που θωρακίζουν την υγεία σας και προλαμβάνουν τις παθήσεις

Πρόβλημα στύσης: Οι μισοί άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών το έχουν βιώσει

Φάρμακα: Πώς επηρεάζει τη δραστικότητά τους η πολλή ζέστη