Η ιδιαίτερη διατροφή της νηστείας και του Πάσχα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η νηστεία του Πάσχα έχει διάρκεια τουλάχιστον μιας εβδομάδας, τη Μεγάλη Εβδομάδα, μέχρι και σαράντα ημέρες. Στη νηστεία υπάρχει αποκλεισμός τροφίμων ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προιόντα) και επικρατεί η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, ελιές και θαλασσινών.

γράφει η Έλενα Περλεπέ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ειδίκευση στην αθλητική διατροφή για μεγιστοποίηση της απόδοσης και της παιδικής παχυσαρκίας

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για το Πάσχα, ιδίως από Μεγάλη Παρασκευή έως και το Μεγάλο Σάββατο βράδυ, είναι μια ιδανική ευκαιρία ο οργανισμός να ακολουθήσει τον πραγματικό όρο της νηστείας που σημαίνει μικρή ποσότητα γευμάτων. Έτσι, οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να περιοριστούν στα εξής τρόφιμα:

-Φρέσκα φρούτα και λαχανικά , που αποτελούν σημαντικές πηγές μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα και ανόργανα στοιχεία.
-Ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελιές, πλούσιες πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνη Ε και φυτικών ινών.
-Σουσάμι, ταχίνι, χαλβά, που προσφέρουν σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Ε και αμινοξέα όπως η αργινίνη.
-Λαχανικά ψητά ή βραστά ή σούπες λαχανικών χωρίς την προσθήκη ελαιολάδου.
Μεγάλο Σάββατο βράδυ:
-Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση, συνηθίζεται να τρώμε όλοι μαζί με εδέσματα όπως η μαγειρίτσα, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, να πίνουμε κρασί και όλο το γεύμα να συνοδεύεται από σαλάτα.
Ύστερα από τη νηστεία που έχει προηγηθεί, η επανένταξη κρέατος στη διατροφή μας πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο για να αποφευχθεί το αίσθημα της δυσφορίας. Καλό θα είναι το γεύμα αυτό να περιοριστεί στην κατανάλωσης σούπας, ενός αυγού βραστού και σε άφθονη σαλάτα ώστε να προετοιμαστεί ο οργανισμός για την επόμενη ημέρα.

-Κυριακή του Πάσχα:
Πριν το πιθανό μεγάλο φαγοπότι που ακολουθεί για το ψήσιμο του οβελία, καλό είναι να μην αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Έτσι, ξεκινάμε την ημέρα μας με την κατανάλωση πρωινού γεύματος. Καλές επιλογές είναι:
1 κομμάτι τσουρέκι, 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών , 1 φρούτο επιλογής και καφές ή τσάι ή ρόφημα κακάο
2-3 πασχαλινά κουλουράκια, 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών , 1 φρούτο επιλογής και καφές ή τσάι ή ρόφημα κακάο
1 αυγό βραστό, ψωμί ολικής ή πολύσπορο 1 φέτα, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι και καφές ή τσάι ή ρόφημα κακάο
1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών με 4 κ.σ. δημητριακά, 1 φρούτο επιλογής και καφές ή τσάι ή ρόφημα κακάο
Κατά τη διάρκεια ψησίματος του οβελία επιλέξτε 1-2 φρούτα επιλογής.

-Στο πασχαλινό τραπέζι:
Ξεκινήστε το γεύμα σας με άφθονη σαλάτα. Θα περιορίσει την όρεξη και θα αποφύγετε την υπέρμετρη κατανάλωση των άλλων πασχαλινών εδεσμάτων.
Γεμίστε το πιάτο σας μια φορά με αυτά που θέλετε να καταναλώσετε.
Μασήστε αργά το γεύμα σας.
Προσοχή στην υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.
Αποφύγετε την επιπλέον προσθήκη επιτραπέζιου αλατιού στο γεύμα σας.
Να θυμάστε ότι:
Το πασχαλινό τσουρέκι: 1 φέτα τσουρέκι δίνει περίπου 80 θερμίδες. Με μέτρο στην κατανάλωση του, αποτελεί ένα ιδανικό γλύκισμα έναντι άλλων.
Τα κόκκινα αυγά: 1 αυγό, μέτριου μεγέθους περιέχει 75-80 θερμίδες, 5 γρ. λίπους και περίπου 220 mg χοληστερίνης.

Η μαγειρίτσα: Περιέχει εντόσθια και συκωταριά, ρύζι, αυγά, άνηθο, φρέσκα και ξερά κρεμμύδια και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να περιέχει μέχρι και 560 θερμίδες. Χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση της διότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.
Ο οβελίας:  Προτιμήστε το κατσικάκι από το αρνάκι καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Το λίπος βρίσκεται ενδομυϊκά και γι’ αυτό και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Από τα πιο άπαχα κομμάτια του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα.
Συκώτια και εντόσθια: Περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους και χοληστερίνης γι’ αυτό χρειάζεται με μέτρο η κατανάλωση τους.
Μην ξεχάσετε, είτε φάτε περισσότερο είτε κανονική μερίδα, να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα διότι θα σας προσφέρει πολλαπλά οφέλη.