Καφές: Πόσο μας προστατεύει από τις συνέπειες της καθιστικής ζωής

  • Ρούλα Τσουλέα
καφές
Πόσα φλιτζάνια την ημέρα φαίνεται ότι είναι ωφέλιμα. Από ποιες παθήσεις μας προστατεύει περισσότερο.

Ο καφές μπορεί να μας προστατεύει σημαντικά από τις συνέπειες που έχει η πολύωρη ακινησία στην υγεία, αναφέρουν επιστήμονες από την Κίνα.

Αναλύοντας στοιχεία από χιλιάδες εθελοντές τους οποίους παρακολουθούσαν επί 13 χρόνια κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έπιναν καθημερινά αρκετό καφέ είχαν μειωμένες πιθανότητες να χάσουν στο μεσοδιάστημα τη ζωή τους.

Η καθιστική ζωή είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για χρόνια προβλήματα υγείας. Όσοι κάθονται πολλές ώρες καθημερινά έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν:

  • Καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Μεταβολικές παθήσεις
  • Καρκίνο

Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Η καθιστική ζωή σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, ιδίως σε όσους δεν φροντίζουν να είναι πολύ δραστήριοι έστω για μισή ώρα κάθε μέρα.

Αντιθέτως, ο καφές έχει σχετισθεί με πολλά οφέλη στην υγεία, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση BMC Public Health. Οι επιδράσεις του, όμως, σε όσους διάγουν καθιστική ζωή δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, προσθέτουν.

Για να διερευνήσουν το θέμα, εξέτασαν στοιχεία από 10.639 εθελοντές από τις ΗΠΑ, μέσης ηλικίας 47 ετών. Τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο 2007-2019. Οι εθελοντές είχαν αναφέρει πόσες ώρες κάθονταν καθημερινά, καθώς και πόσο καφέ έπιναν. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και ειδικά από καρδιαγγειακά αίτια.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες σε κατηγορίες αναλόγως με τις ώρες που κάθονταν (κυμαίνονταν από λιγότερες από 4 ημερησίως έως πάνω από 8). Τους χώρισαν επίσης σε κατηγορίες αναλόγως με την κατανάλωση καφέ (κυμαινόταν από καθόλου έως πάνω από 2 φλιτζάνια την ημέρα).

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, οι 945 από τους εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι 284 πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια.

Σε σύγκριση με τους εθελοντές που κάθονταν λιγότερες από 4 ώρες την ημέρα, όσοι κάθονταν καθημερινά επί περισσότερο από 8 ώρες είχαν:

  • 46% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία
  • 79% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια

Ωστόσο ο καφές φάνηκε να παρέχει ισχυρή προστασία, ιδίως μετά από παρατεταμένη ακινησία. Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές που δεν έπιναν καφέ και κάθονταν πάνω από 6 ώρες την ημέρα είχαν κατά 58% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάθε αιτία.

Όσοι όμως έπιναν τον περισσότερο καφέ (πάνω από 2 φλιτζάνια την ημέρα) είχαν:

  • 33% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία
  • 54% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Soochow, στην πόλη Suzhou, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο καφές μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία των ανθρώπων που κάθονται επί περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα.

Το όφελος αυτό αποδίδεται στην μείωση του κινδύνου αναπτύξεως μεταβολικών προβλημάτων, τα οποία προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο σώμα. Πιστεύεται επίσης ότι πολλά από τα συστατικά του (είναι πάνω από 1.000) ασκούν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η φλεγμονή αποτελεί γενεσιουργό αιτία πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών.

Φωτογραφία: iStock