Καύσωνας και ενυδάτωση: Τι πρέπει να πίνουμε και τι όχι

  • Iatropedia newsroom
γυναίκα πίνει νερό στη ζέστη
Πιθανότατα έχετε ακούσει πολλές φορές ότι η ενυδάτωση είναι το «Α» και το «Ω», ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τι σημαίνει όμως αυτό και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Πιθανότατα έχετε ακούσει πολλές φορές ότι η ενυδάτωση είναι το «Α» και το «Ω», ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τι σημαίνει όμως αυτό και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Πώς ωφελεί η ενυδάτωση τον οργανισμό σας

Η λήψη επαρκών υγρών σας βοηθά:

  • Να αποφύγετε την αφυδάτωση,
  • να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας,
  • στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας,
  • να παραμείνετε δροσεροί.

Τι πρέπει να πίνετε

Η σύντομη απάντηση είναι «νερό». Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα καλύτερο και τίποτα που να χρειάζεται το σώμα σας περισσότερο. Αν, όμως, δεν σας αρέσει ή βαριέστε το νερό, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Τσάι χωρίς ζάχαρη. Μπορείτε να πιείτε απλό τσάι χωρίς ζάχαρη ή τσάι με γεύση, επίσης χωρίς ζάχαρη.

Αρωματισμένο νερό. Μπορείτε να αρωματίσετε το νερό σχεδόν με οτιδήποτε. Πάρτε οποιοδήποτε φρούτο από το ψυγείο ή την κατάψυξή σας και αφήστε το να μείνει στο νερό όλη νύχτα για να του δώσει γεύση. Δοκιμάστε συνδυασμούς όπως μάνγκο και φράουλα, μήλο και κανέλα ή μύρτιλο και μέντα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε βότανα όπως μέντα και δεντρολίβανο. Μια άλλη επιλογή είναι να προσθέσετε στο νερό λίγο 100% φυσικό χυμό φρούτων. Γίνετε δημιουργικοί!

Αφρώδη νερά με φυσική γεύση. Αναζητήστε αυτά που είναι αρωματισμένα με αποστάγματα φρούτων, αντί για τεχνητά γλυκαντικά. Εάν πρόκειται να επιλέξετε κάποιο με τεχνητό γλυκαντικό, επιλέξτε με στέβια, συμβουλεύει η Chelsea LeBlanc, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Γάλα με χαμηλά λιπαρά ή φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη. Το γάλα με χαμηλά λιπαρά, όπως και τα φυτικά γάλατα χωρίς ζάχαρη, όπως το γάλα βρώμης ή το γάλα αμυγδάλου, μπορούν να σας προσφέρουν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, αλλά και λίγο παραπάνω ποικιλία στις επιλογές σας.

Υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να πίνω;

Αποφύγετε κάθε ποτό που περιέχει ζάχαρη. Τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, το τσάι με ζάχαρη και η λεμονάδα ή ο καφές με ζάχαρη δεν βοηθούν.

Οι ενήλικες, εκτός από τα ροφήματα με πολλή ζάχαρη, καλό είναι επίσης να αποφεύγουν τα αλκοολούχα ποτά, γιατί στην πραγματικότητα αφυδατώνουν.

Κάποια ροφήματα με καφεΐνη, συμπεριλαμβανομένων του καφέ και του τσαγιού, μπορούν, ωστόσο, να μετρήσουν στην πρόσληψη υγρών.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοιμάστε αργά κάθε βράδυ; Τι δείχνει αυτό για τη λειτουργία του εγκεφάλου σας

Σοβαρή προειδοποίηση από τον EMA για όσους χρησιμοποιούν φάρμακα αδυνατίσματος

Λύκος: Μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για νέες θεραπείες