Iatropedia

Καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά που κάνουν καλό στην καρδιά

Organic garden at summer harvest

Κάποια από τα φρούτα και τα λαχανικά που ωριμάζουν το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς

Το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετική εποχή για να απολαύσει κανείς άφθονα φρούτα και λαχανικά. Και κάποια από τα φρούτα και τα λαχανικά που ωριμάζουν το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς σας.

Τα καλύτερα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά

Αν ο στόχος σας όταν κάνει ζέστη είναι να εστιάσετε σε τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, το καλοκαίρι οι επιλογές είναι πολλές.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη ζημιά που προκαλούν οι λεγόμενες «ελεύθερες ρίζες» ή το οξειδωτικό στρες, συμβάλλοντας στην πρόληψη ασθενειών.

Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν επιβλαβή μόρια, τα οποία, μέσα από μια σειρά χημικών αντιδράσεων, μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες στον οργανισμό, καταστρέφοντας τα κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται να συμβάλλουν στις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο και σε άλλες χρόνιες ασθένειες.

Το σώμα μας διαθέτει μηχανισμούς εξουδετέρωσης, όμως και οι τροφές μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες από τις επιλογές που θα βρούμε εύκολα παντού:

Μύρτιλα: Μπορεί να είναι μικρά, αλλά είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Πέρα από αυτό, υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι μπορεί να προστατεύουν το μυαλό, βοηθώντας στην επιβράδυνση της μείωσης της γνωστικής λειτουργίας καθώς μεγαλώνουμε.

Φράουλες: Τρώγονται εύκολα, είναι υπέροχες και συμμετέχουν δυναμικά σε φρουτοσαλάτες ή λαχταριστά επιδόρπια. Όσο, δε, ωριμάζουν και κοκκινίζουν, τόσο το καλύτερο! Όσο πιο κόκκινη είναι η φράουλα, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά.

Ροδάκινα: Η πορτοκαλί απόχρωση που τα κάνει να ξεχωρίζουν δείχνει και το είδος των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Το χρώμα αυτό οφείλεται στο β-καροτένιο, που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α, καθώς διασπάται η τροφή.

Κεράσια: Τόσο τα κεράσια όσο και τα πιο ξινούτσικα βύσσινα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη μείωση της φλεγμονής και την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς σας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο χυμός από κεράσει μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση στη μείωση της πιθανής βλάβης από το οξειδωτικό στρες.

Κολοκυθάκια: Τα κολοκυθάκια αφθονούν το καλοκαίρι και οι μελέτες δείχνουν ότι η πράσινη επιφάνειά τους έχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών – συγκεκριμένα βιταμίνη Α και β-καροτένιο. Στον φούρνο, στο τηγάνι ή στη σχάρα, όπως κι αν τα απολαύσετε, είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τον οργανισμό σας.

Ντομάτες: Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, την ουσία που δίνει στον φλοιό της ντομάτας το ζωηρό κόκκινο χρώμα του. Κατά συνέπεια, εκεί (στον φλοιό) συγκεντρώνονται και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Μπρόκολο: Υπάρχει λόγος που οι γονείς λένε στα παιδιά τους να φάνε το μπρόκολο τους: το μπρόκολο κάνει καλό! Πέρα από την παρουσία πολλών αντιοξειδωτικών, δεκάδες μελέτες και ανασκοπήσεις έχουν δείξει ότι το μπρόκολο κάνει καλό σε πολλά: από τη μείωση του σακχάρου στο αίμα έως τη βελτίωση της πέψης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορονοϊός: 30% αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με Covid μέσα σε 13 ημέρες

Κεράσια και βύσσινα: Τι προσφέρουν στον οργανισμό, πώς ωφελούν την υγεία

Μπρόκολο: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το μαγειρεύετε