Αν θέλετε να έχετε υγιή καρδιά, μην πίνετε πολλά ροφήματα με ζάχαρη. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσο περισσότερους χυμούς, αναψυκτικά και ισοτονικά ροφήματα με ζάχαρη πίνει κανείς καθημερινά, τόσο περισσότερο κινδυνεύει η καρδιά του.
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από την παρακολούθηση επί δύο δεκαετίες περισσότερων από 110.000 μεσηλίκων ανδρών και γυναικών.
Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στην ιατρική επιθεώρηση Circulation, σε σύγκριση με τους εθελοντές που έπιναν τέτοιου είδους ροφήματα σπανιότερα από μία φορά τον μήνα:
- Όσοι έπιναν 1-4 ροφήματα με ζάχαρη τον μήνα είχαν 1% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
- Όσοι έπιναν 2-6 ροφήματα με ζάχαρη την εβδομάδα είχαν κατά 6% αυξημένο κίνδυνο
- Όσοι έπιναν 1-2 ροφήματα με ζάχαρη την ημέρα είχαν κατά 14% αυξημένο κίνδυνο
- Όσοι έπιναν 2 ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη την ημέρα διέτρεχαν κατά 21% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.
Η συσχέτιση αυτή ήταν ισχυρή όσον αφορά τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Με δύο ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη την ημέρα, ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό αυξανόταν κατά 31%.
Επιπλέον, οι γυναίκες φάνηκε να κινδυνεύουν περισσότερο απ’ ό,τι οι άνδρες.
Όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος
Οι ερευνητές σπεύδουν να διευκρινίσουν πως η μελέτη τους κατέδειξε απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
Με άλλα λόγια, εξηγούν, τα ευρήματά τους ΔΕΝ σημαίνουν ότι τα ροφήματα με ζάχαρη είναι από μόνα τους αιτία των καρδιαγγειακών θανάτων. Ωστόσο ενισχύουν τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι είναι προτιμότερο να ξεδιψάμε με σκέτο νερό και όχι πίνοντας μεγάλες ποσότητες από οποιοδήποτε ρόφημα με ζάχαρη.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη με αύξηση του σωματικού βάρους. Την έχουν επίσης συσχετίσει με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.
Οι ίδιοι θέλησαν να εξετάσουν αν υπάρχει κάποια συσχέτιση και με τη θνησιμότητα. Έτσι, ανέλυσαν στοιχεία από 80.647 γυναίκες και 37.716 άνδρες, που αφορούσαν κατά μέσον όρο δύο δεκαετίες.
Κατά την έναρξη της συλλογής των στοιχείων οι άνδρες είχαν ηλικία άνω των 40 ετών και οι γυναίκες άνω των 43 ετών.
Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, σχεδόν 7.900 από τους εθελοντές έχασαν τη ζωή τους από πρόβλημα στην καρδιά.
Όσοι από αυτούς έπιναν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη, είχαν την τάση να τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας και γλυκά. Έτρωγαν επίσης λιγότερα φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, γυμνάζονταν λιγότερο, ζύγιζαν περισσότερα κιλά και ήταν πιθανότερο να καπνίζουν, σε σύγκριση με όσους έπιναν σπανίως ροφήματα με ζάχαρη.
Εντούτοις, οι συσχετίσεις μεταξύ ζαχαρούχων ροφημάτων και καρδιαγγειακού κινδύνου παρέμειναν ισχυρές, ακόμα κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους αυτούς τους παράγοντες, δεδομένου ότι και αυτοί αυξάνουν τους κινδύνους για την καρδιά.
Ωφέλιμη αντικατάσταση
Εκτός από τα ροφήματα με ζάχαρη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία και για τα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά.
Όπως διαπίστωσαν, η αντικατάσταση ενός ροφήματος με ζάχαρη την ημέρα με ένα ρόφημα με τεχνητό γλυκαντικό οδηγούσε σε μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Ωστόσο η υπερκατανάλωση (4 ή περισσότερα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα) συσχετίσθηκε με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο, ιδίως στις γυναίκες.
Σημαίνει άραγε αυτό ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιαγγεική λειτουργία; Οι ειδικοί το θεωρούν απίθανο και λένε πως δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις από την παρούσα μελέτη.
Σε κάθε περίπτωση, «τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη ότι πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη και να τα αντικαθιστούμε με άλλα ροφήματα, κατά προτίμηση με νερό, για να βελτιώσουμε την υγεία και τη μακροζωία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Vasanti Malik, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ.
Μαζί της συμφώνησε ο Dr. Walter Willett, καθηγητής Επιδημιολογίας & Διατροφής στο Χάρβαρντ. «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν πως η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να έχει παρενέργειες», είπε. «Οι παρενέργειες αυτές αφορούν τόσο τους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όσο και τον κίνδυνο ανάπτυξης τύπου 2 διαβήτη, ο οποίος από μόνος του αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο».
Επομένως, «ενισχύουν την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα περιορίζουν την προώθηση των ροφημάτων με ζάχαρη στα παιδιά και τους εφήβους, αλλά και τη θέσπιση ειδικών φόρων γι’ αυτά», κατέληξε.
Η υγρή ζάχαρη
Η κυρία Debbie Petitpain, εκπρόσωπος της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτητικής (AND) συμφώνησε με τους ερευνητές.
«Δεν υπάρχουν μειονεκτήματα στον περιορισμό των ροφημάτων με ζάχαρη», είπε. «Αντιθέτως, είναι ένα απλός τρόπος για να περιορίσει κανείς τις περιττές θερμίδες του».
Όμως, πρόσθεσε, το όλο θέμα δεν αφορά μόνο τα αναψυκτικά. «Κάποτε μιλούσαμε μόνο γι’ αυτά, αλλά η πρόσθετη ζάχαρη υπάρχει και σε πολλά άλλα ροφήματα», τόνισε. «Την βρίσκουμε σε φρουτοχυμούς, αθλητικά και ισοτονικά ροφήματα, ακόμα και στον καφέ. Ιδανικά, θα έπρεπε να τα πίνουμε σκέτα ή, ακόμα καλύτερα, να πίνουμε μόνο νερό. Όποιος όμως χρειάζεται τη γλυκιά γεύση, να προτιμά τις εκδοχές τους χωρίς ζάχαρη».
Η κυρία Petitpain εξήγησε ότι η υγρή ζάχαρη «είναι ιδιαιτέρως προβληματική». Και αυτό επειδή δεν προκαλεί αίσθημα κορεσμού της πείνας, όπως η στερεά τροφή. Έτσι «μπορεί εύκολα κανείς να προσλάβει πολύ περισσότερες θερμίδες απ’ όσες σκόπευε να καταναλώσει», κατέληξε.