Iatropedia

Καρδιά: Η αλλαγή στη διατροφή που κάνει θαύματα στην υγεία της

proteins

Τα οφέλη που παρέχει, σύμφωνα με πολυετή μελέτη σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές.

Αν θέλετε να έχετε γερή καρδιά, προσέξτε τι είδους πρωτεΐνες τρώτε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η αλλαγή των ζωικής προελεύσεως με φυτικές, μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία της.

Η μελέτη διήρκησε τρεις δεκαετίες και βασίσθηκε σε στοιχεία από περισσότερους από 202.000 εθελοντές. Όπως έδειξε, όσοι καταναλώνουν τις περισσότερες φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνες διατρέχουν συνολικώς 19% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Αποκομίζουν όμως ακόμα μεγαλύτερη προστασία από την καρδιοπάθεια.

«Οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να αρχίσουμε να αλλάζουμε τη διατροφή μας, ώστε να τρώμε περισσότερα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Frank Hu, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, συνέχισε. Αρκεί να αρχίσουμε να μειώνουμε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και στη θέση τους να τρώμε περισσότερα όσπρια και ξηρούς καρπούς.

«Αυτού του είδους η αλλαγή είναι ωφέλιμη όχι μόνο για την υγεία των ανθρώπων, αλλά και του πλανήτη μας», πρόσθεσε.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ανά τετραετία οι εθελοντές τους συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Με βάση τις απαντήσεις τους, υπολόγισαν την πρωτεϊνική πρόσληψή τους (σε γραμμάρια την ημέρα). Υπολόγισαν επίσης ξεχωριστά πόσες φυτικές και πόσες ζωικές πρωτεΐνες κατανάλωναν.

Στη διάρκεια 30 ετών παρακολούθηση, οι 16.118 από τους εθελοντές τους διαγνώσθηκαν με καρδιαγγειακά προβλήματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν:

Τα ευρήματα

Η ανάλυση όλων των δεδομένων μαζί έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αυτό όμως ίσχυε κυρίως έναντι της καρδιοπάθειας.

Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές που έτρωγαν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια.

Επιπλέον, η συσχέτιση της πρωτεϊνικής πρόσληψης με την προστασία από αυτήν ήταν δοσοεξαρτώμενη. Έτσι, οι εθελοντές με την μεγαλύτερη πρόσληψη απ’ όλους (έφτανε στο 21% των ημερήσιων θερμίδων) είχαν κατά 36% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρδιοπάθεια, όταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της προερχόταν από φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

Σημαντική ήταν επίσης η ποικιλία στη διατροφή, με τα οφέλη να είναι σημαντικότερα σε όσους έτρωγαν ποικίλες φυτικές πρωτεΐνες.

Η ιδανική αναλογία

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, όταν το κρέας αντικαθιστάται με όσπρια, αρακά, ποικιλία ξηρών καρπών και άλλα αντίστοιχα τρόφιμα, στον οργανισμό συμβαίνουν πολλές ωφέλιμες αλλαγές αφού:

Τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές βιταμίνες και πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Όλ’ αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στην γενικότερη υγεία του οργανισμού και κατ’ επέκτασιν της καρδιάς.

Ποια είναι λοιπόν η ιδανική αναλογία πρωτεϊνών που πρέπει να καταναλώνουμε; Σύμφωνα με τη μελέτη, οι φυτικές πρέπει να είναι διπλάσιες από τις ζωικές (2:1). Υπενθυμίζεται ότι καλές πηγές ζωικών πρωτεϊνών είναι ψάρια, πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Φωτογραφία: iStock