Καρδιά: Πέντε τροφές που θωρακίζουν την υγεία σας και προλαμβάνουν τις παθήσεις

  • Iatropedia newsroom
καρδιά
Ελαιόλαδο, καρύδια, σολομός και κινόα είναι από τις τροφές που μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά σας από παθήσεις.

Η καρδιά σας και η υγεία της έχει μεγάλη σημασία για τη συνολική υγεία ενός ανθρώπου, καθώς μπορεί να «προλάβει» τη στεφανιαία νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη καρδιακή προσβολή και ακόμη και την άνοια.

Το να καταναλώνετε υγιεινές τροφές είναι ένα μεγάλο βήμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την καρδιά σας.

Παρακάτω θα βρείτε 5 τροφές που είναι εύκολο να προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωή σας.

1. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει το υψηλότερο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών, το οποίο είναι εξαιρετικό για την καρδιά σας. Βοηθά στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης.

2. Κινόα

Η κινόα είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες, χωρίς γλουτένη από τη Νότια Αμερική που περιέχει αντιοξειδωτικά και σημαντικά αμινοξέα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Τα αντιοξειδωτικά και τα αμινοξέα βοηθούν στην προστασία και επιδιόρθωση των κυττάρων και στη μείωση του κινδύνου ασθενειών. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το Harvard Health.

3. Μαύρα φασόλια

Τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν το σώμα σας να διατηρεί υγιή επίπεδα χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τα  Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Είναι επίσης διατροφικά πυκνά και πλούσια σε πρωτεΐνες, γι’ αυτό μερικές φορές αναφέρονται ως «υπερτροφή».

4. Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν άφθονο άλφα-λινολενικό οξύ, το οποίο μετατρέπεται σε ορισμένους τύπους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο σώμα, σύμφωνα με το Harvard Health. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην προστασία της υγείας της καρδιάς σας με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης  των τριγλυκεριδίων  στο σώμα σας.

5. Σολομός

Ο σολομός δεν περιέχει μόνο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι υγιή για την καρδιά, αλλά έχει επίσης άφθονη βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας ενός αμινοξέος που ονομάζεται ομοκυστεΐνη για βέλτιστη υγεία της καρδιάς.

Φωτογραφία iStock