Η υπερκατανάλωση αλκοόλ σε ένα πάρτι ή κλαμπ είναι πολύ εύκολη στο γενικό κλίμα ευφορίας και υπό τους ήχους της γρήγορης, δυνατής μουσικής. Ωστόσο το τίμημα μπορεί να πληρώσει η καρδιά των νέων, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Γερμανία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι 1 στους 20 νεαρούς γλεντζέδες του Μονάχου ανέπτυσσαν «κλινικά σημαντικές αρρυθμίες» όταν μεθούσαν και συνέρχονταν από τη μέθη.
Τα ευρήματα αυτά «υποδεικνύουν, από καρδιολογικής πλευράς, ακόμα μία αρνητική επίδραση της οξείας υπερκατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Stefan Brunner, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians του Μονάχου.
Ο Dr. Brunner και οι συνεργάτες του είχαν μελετήσει κατά το παρελθόν τις επιδράσεις των οινοπνευματωδών ποτών στον καρδιακό ρυθμό σε συμμετέχοντες στο φημισμένο φεστιβάλ Octoberfest της πόλης. Εκείνη την εποχή, όμως, τους είχαν απλώς υποβάλλει σε υπερηχογράφημα καρδιάς.
Η νέα μελέτη
Τώρα, θέλησαν να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα, κάνοντας 48ωρη καταγραφή του καρδιακού ρυθμού 202 νεαρών εθελοντών. Η καταγραφή άρχισε τη μέρα πριν από μία νυχτερινή έξοδό τους σε πάρτυ και συνεχίστηκε αδιάκοπα και την επομένη ημέρα. Στη μελέτη εντάχθηκαν νεαροί που ήταν πιθανό να μεθύσουν στον προορισμό τους.
Οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα της καταγραφής του καρδιακού ρυθμού:
- Πριν αρχίσει η κατανάλωση αλκοόλ (ώρα 0)
- Στη διάρκεια του πάρτυ (ώρες 1 έως 5)
- Μετά το τέλος του πάρτυ (ώρες 6 έως 19)
- Σε δύο περιόδους ελέγχου (η μία 24 ώρες πριν το πάρτυ και η άλλη 24 ώρες μετά το τέλος του)
Οι επιστήμονες κατέγραφαν επίσης τις συγκεντρώσεις του αλκοόλ στην αναπνοή των εθελοντών τους.
Τα ευρήματα
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σε περισσότερο από το 5% των εθελοντών ανιχνεύθηκε καρδιακή αρρυθμία, μολονότι όλοι τους ήσαν υγιείς. Μερικοί από αυτούς, δε, εκδήλωσαν επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, που είναι σοβαρή αρρυθμία.
Η διαταραχή του καρδιακού παλμού δεν συνέβαινε τόσο στη διάρκεια της κατανάλωσης των ποτών. Σε μεγάλο βαθμό εκδηλωνόταν αρκετές ώρες μετά το τέλος του γλεντιού και την επιστροφή των νεαρών στο σπίτι.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι στη διάρκεια του πάρτυ η κατανάλωση αλκοόλ οδηγούσε σε ολοένα ταχύτερο καρδιακό ρυθμό. Στην πραγματικότητα, μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και τους 100 παλμούς το λεπτό (χωρίς να χορεύουν οι νεαροί).
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να ασκεί τοξικές επιδράσεις στην καρδιά, τονίζουν οι ερευνητές. Και συνεχίζουν την έρευνά τους για να μάθουν ποιες είναι οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτού του ευρήματος.
Φωτογραφία: iStock