Καρδιακοί παλμοί: Καταρρέει ο μύθος της καφεΐνης – Τι λένε τώρα οι επιστήμονες
Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί ανά ηλικία είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι οφείλουν να προσέχουν και να παρακολουθούν, αφού, όντως μπορεί να γίνει πρώιμος δείκτης διαφόρων προβλημάτων. Και σίγουρα η καφεΐνη επηρεάζει προσωρινά τους σφυγμούς της καρδιάς. Αλλά η νέα έρευνα δείχνει και κάτι άλλο, που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο (UCSF), των οποίων η εργασία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of American Heart Association, δική τους είναι η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ διατροφικών προτύπων και καρδιακών παλμών.
Σημειώνουν ότι οι υπερβολικά πρόωρες κολπικές συστολές (excessive premature atrial contractions – PAC), που κάνουν το άτομο να αισθάνεται σαν να “έχασε ένα χτύπο” η καρδιά του, ξεκινούν στους άνω θαλάμους της καρδιάς και έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν σε κολπική μαρμαρυγή, εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο.
Παρομοίως, οι υπερβολική πρόωρες κοιλιακές συστολές (excessive premature ventricular contractions – PVC), οι οποίες ξεκινούν στους κάτω θαλάμους της καρδιάς, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο και, επίσης, θάνατο.
Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει αυτά τα δύο είδη πρόωρων καρδιακών συσπάσεων με την κατανάλωση καφεΐνης, οι ερευνητές λένε τώρα ότι οι μελέτες εκείνες έγιναν πριν από αρκετές δεκαετίες και δεν έκαναν χρήση των PAC ή PVC ως βασικό συμπέρασμα.
Ως αποτέλεσμα εκείνων των μελετών, οι οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά (American Heart Association – AHA) για το PVC λένε ότι εάν ένας ασθενής έχει ιστορικό πρόωρων επιπλέον καρδιακών παλμών, θα πρέπει να εξαλείψει τους παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιδεινώσουν την κατάστασή του, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, του αλκοόλ και της νικοτίνης.
Οι οδηγίες για την καφεΐνη και την καρδιά “πρέπει να επανεξεταστούν”
Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν καρδιαγγειακά οφέλη που συνδέονται με τις διαιτητικές πηγές της καφεΐνης, όπως ο καφές, η σοκολάτα και το τσάι. Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτρέψει τον πρόωρο θάνατο.
Ως αποτέλεσμα των σημερινών οδηγιών, οι γιατροί είναι αβέβαιοι για το πώς να συμβουλεύσουν τους ασθενείς όσον αφορά την κατανάλωση καφεϊνούχων προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να μειώσουν την πρόσληψη τους σε καφεΐνη άσκοπα, χωρίς δηλαδή αυτό να μειώνει την πιθανότητα για μελλοντικά καρδιακά προβλήματα.
Για τις ανάγκες της νέας μελέτης ο επικεφαλής ερευνητής δρ Gregory Marcus, καρδιολόγος από το USCF, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.388 συμμετεχόντων από άλλη μεγάλη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ, όπου συμμετείχαν 6.000 ασθενείς. Εξαρχής, απέκλεισαν όποιους ασθενείς είχαν διαγνωστεί με πάγιο πρόβλημα επιπλέον καρδιακών παλμών.
Μετά την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών των συμμετεχόντων και τη διεξαγωγή ειδικού 24ωρου τεστ με ηλεκτροκαρδιογράφημα, οι ερευνητές καθόρισαν τη συχνότητα με την οποία οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καφέ, τσάι και σοκολάτα.
Συνολικά, το 61% των συμμετεχόντων κατανάλωναν περισσότερα από ένα προϊόντα με καφεΐνη ανά ημέρα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ΔΕΝ υπήρχε διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης PAC ή PVC ανά ώρα, για οποιοδήποτε επίπεδο κατανάλωσης καφέ, τσαγιού και σοκολάτας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα προϊόντα αυτά πιο συχνά, ΔΕΝ είχαν επιπλέον καρδιακούς παλμούς.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση της καφεΐνης στους καρδιακούς παλμούς. Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν μόνο ασθενείς με ήδη υπάρχουσες αρρυθμίες.
Ο δρ Marcus αναφέρει χαρακτηριστικά: “Οι (παρούσες) ιατρικές οδηγίες συμβουλεύουν κατά της τακτικής κατανάλωσης καφεϊνούχων προϊόντων για την πρόληψη διαταραχών του καρδιακού ρυθμού. Αυτές οι οδηγίες θα πρέπει να επανεξεταστούν, καθώς μπορεί αδικαιολόγητα να αποθαρρύνουν την κατανάλωση των καφεϊνούχων προϊόντων, όπως η σοκολάτα, ο καφές και το τσάι, που μπορεί κατά τ΄άλλα να παρέχουν μεγάλα καρδιαγγειακά οφέλη στο άτομο”.