Καρκίνος εντέρου: Πώς επηρεάζει η διατροφή μας τον κίνδυνο να αναπτυχθεί – Τα επιβαρυντικά τρόφιμα

  • Ρούλα Τσουλέα
έντερο
Τα ευρήματα νέας μελέτης στην οποία αναλύθηκαν καρκινικοί όγκοι. Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα τρόφιμα ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο και άλλα δρουν προστατευτικά, ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Το κλειδί είναι η χρόνια φλεγμονή στο έντερο, η οποία είναι γενεσιουργός αιτία του καρκίνου.

Στην μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα από τους καρκινικούς όγκους ασθενών. Όπως διαπίστωσαν, όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν υψηλότερα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής στο έντερό τους.

Η χρόνια φλεγμονή, που τροφοδοτείται από τις ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου στο παχύ έντερο, λένε οι ερευνητές.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που δημιουργούνται με βιομηχανικές μεθόδους και προσθήκη συστατικών, όπως λιπαρά, άμυλα, σάκχαρα, αλάτι, υδρογονωμένα λίπη. Τα πρόσθετα αυτά παρατείνουν τη διάρκειά τους και τα καθιστούν γευστικά. Όχι όμως και υγιεινά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παραδείγματα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι:

  • Παγωτά
  • Λουκάνικα
  • Πατατάκια
  • Ψωμί μαζικής παραγωγής
  • Δημητριακά πρωινού
  • Ντόνατς
  • Ροφήματα με ανθρακικό
  • Στιγμιαίες σούπες
  • Ορισμένα οινοπνευματώδη ποτά κ.λπ.

Αντίστοιχα, παραδείγματα υγιεινών, μη επεξεργασμένων τροφίμων που ωφελούν το έντερο, καταστέλλοντας τη φλεγμονή, είναι:

  • Σολομός
  • Καβούρι
  • Σπανάκι
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Φύκια
  • Κρέας από ζώα εκτρεφόμενα σε βοσκοτόπια κ.λπ.

Ο ρόλος των λιπιδίων

«Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι με ανθυγιεινή διατροφή έχουν αυξημένη φλεγμονή στο σώμα τους», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Timothy Yeatman, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα (USF).

Και συνέχισε: «Τη φλεγμονή αυτή μπορούμε πια να δούμε στους ίδιους τους όγκους του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος είναι σαν μία χρόνια πληγή που δεν επουλώνεται. Αν το σώμα ζει καθημερινά με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, η ικανότητά του να επουλώνει τις πληγές του μειώνεται λόγω της φλεγμονής και καταστέλλεται το ανοσοποιητικό, με συνέπεια να αναπτύσσεται τελικά καρκίνος».

Τη φλεγμονή στο σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει ενεργητικά ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιώντας τα βιοδραστικά λιπίδια που περιέχουν τα υγιεινά λιπαρά, όπως το αβοκάντο, συνηγόρησε ο Dr. Ganesh Halade, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο USF.

«Τα βιοδραστικά λιπίδια είναι πολύ μικρά μόρια που προέρχονται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε», εξήγησε. «Όταν προέρχονται από τα ανθυγιεινά λίπη των επεξεργασμένων τροφίμων, διαταράσσουν την ισορροπία του ανοσοποιητικού και ευνοούν τη χρόνια φλεγμονή».

Διαφορές στο έντερο

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Gut. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ανέλυσαν 162 δείγματα καρκίνου στο παχύ έντερο από  ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου της Τάμπα, στη Φλόριντα. Τα συνέκριναν επίσης με δείγματα από το έντερο ασθενών χωρίς καρκίνο.

Στο εσωτερικό των καρκινικών όγκων εντόπισαν αυξημένο αριθμό μορίων που προάγουν τη φλεγμονή και μειωμένο αριθμό όσων την καταστέλλουν. Υπήρχε επίσης έλλειψη των ουσιών που διεγείρουν την επούλωση του εντέρου.

Συνεχίζοντας την έρευνά τους διαπίστωσαν πως η διατροφή επηρέαζε τα επίπεδα των ουσιών που είτε καταπολεμούν, ούτε ευνοούν τον καρκίνο στο παχύ έντερο.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό και να επηρεάσει σημαντικά το μικροπεριβάλλον του όγκου. Όχι όμως όταν καταστέλλεται από τα φλεγμονώδη λιπίδια των επεξεργασμένων τροφίμων», κατέληξε ο Dr. Yeatman.

Φωτογραφία: iStock