Μία διατροφή πλούσια σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο να διαχειριστούν καλύτερα την ασθένειά τους και να ζήσουν περισσότερα, σύμφωνα με νέες μελέτες.
Μεγάλη ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας, που δημοσιεύθηκε σε τέσσερα άρθρα στην Διεθνή Επιθεώρηση Καρκίνου (IJC), έδειξε ότι η διατροφή αυτή σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Μία άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες με αρχικών σταδίων καρκίνο του προστάτη έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να εξελιχθεί η νόσος τους. Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.
Οι επιστήμονες θεωρούν τα ευρήματά τους σημαντικά. Εκτιμούν, όμως, ότι απαιτούνται μεγαλύτερες και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες για να βελτιωθούν οι συστάσεις προς τους ασθενείς.
«Καθώς βλέπουμε ολοένα περισσότερους ανθρώπους να διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεότερη ηλικία, είναι πιο σημαντικό παρά ποτέ να βασίζονται οι συστάσεις μας προς τους ασθενείς σε υψηλής ποιότητος επιστημονικά δεδομένα», σχολίασε η Dr. Helen Croker, υποδιευθύντρια Έρευνας & Πολιτικής στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF).
Η πλούσια σε φυτικής προελεύσεως διατροφή που φάνηκε να βελτιώνει την πρόγνωση του καρκίνου συμπεριλαμβάνει:
- Λαχανικά
- Όσπρια
- Φρούτα
- Ξηρούς καρπούς και
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
Στον καρκίνο του παχέος εντέρου
Η ανασκόπηση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου διεξήχθη από επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου (ICL). Σε μία από τις αναλύσεις, οι επιστήμονες εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 40 προγενέστερων κλινικών μελετών. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει συνολικώς 30.000 εθελοντές.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα συνολικά δεδομένα ήταν «περιορισμένα». Ωστόσο έδειξαν ότι «μια υγιεινή διατροφή, με άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και αποφυγή των ροφημάτων με ζάχαρη μπορεί να σχετίζεται με βελτιωμένη ολική επιβίωση».
Σε μία άλλη ανάλυση, εξέτασαν τα δεδομένα από 16 μελέτες με 82.000 συμμετέχοντες. Η ανάλυση αυτή έδειξε ότι και η ενασχόληση με κάποια φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με καλύτερη επιβίωση των ασθενών. Ωφέλιμες διαπιστώθηκε ότι ήταν δραστηριότητες όπως:
- Η ποδηλασία
- Η κηπουρική
- Οι δουλειές του σπιτιού
- Τα αθλήματα
- Η βάδιση
Στον καρκίνο του προστάτη
Στην μελέτη για τον καρκίνο του προστάτη, εξετάστηκε η διατροφή και γενικότερα ο τρόπος ζωής στην έκβαση της νόσου. Συνολικώς συμμετείχαν 2.062 ασθενείς, ηλικίας 59-70 ετών (μέση ηλικία ήταν τα 65 έτη).
Οκτώ χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου και εξήμισι μετά την συμπλήρωση αναλυτικών ερωτηματολογίων διατροφής, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα είχαν σχεδόν τις μισές πιθανότητες να έχει εξελιχθεί η νόσος τους.
Ειδικότερα, είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να δουν τον καρκίνο τους να μεγαλώνει ή να εξαπλώνεται στα οστά τους. Είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να έχουν χάσει τη ζωή τους, έναντι όσων έτρωγαν τα λιγότερα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) αποδίδουν το όφελος σε διάφορους λόγους. Μεταξύ άλλων παίζουν ρόλο τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, τα οποία ασκούν αντικαρκινική δράση.
Οι άνδρες που συμμετείχαν στην παρούσα μελέτη είχαν διαγνωστεί μεταξύ 1999 και 2018 με αρχικό έως τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Όσοι έκαναν μία διατροφή με πολλά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα έτρωγαν καθημερινά, κατά μέσον όρο:
- 1,9 περισσότερες μερίδες λαχανικών
- 1,6 περισσότερες μερίδες φρούτων
- 0,9 περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η μείωση της κατανάλωσης ζωικών τροφίμων και η έμφαση στα φυτικά προϊόντα μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα», τόνισαν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock