Iatropedia

Καρκίνος του εντέρου: Ποιο ρόφημα μειώνει τον κίνδυνο σχεδόν κατά 20%

Shot of an attractive young woman relaxing at home

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο και έχει σχεδόν 2 εκατομμύρια κρούσματα και ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο του εντέρου, ένα μεγάλο ποτήρι γάλα την ημέρα (300 mg επιπλέον ασβεστίου) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 17%, ανέφεραν οι ερευνητές. Παρόμοια προστατευτική επίδραση είχαν και πηγές ασβεστίου μη ζωικής προέλευσης, όπως το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας.

«Αυτή η ολοκληρωμένη μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως λόγω του ασβεστίου που περιέχουν», ανέφερε η δρ Keren Papier, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Το ασβέστιο βρέθηκε να έχει παρόμοια επίδραση είτε προέρχεται από γαλακτοκομικές πηγές είτε από μη γαλακτοκομικές, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για τη μείωση του κινδύνου», πρόσθεσε η ίδια.

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο και έχει σχεδόν 2 εκατομμύρια κρούσματα και ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως. Οι νέες διαγνώσεις αναμένεται να φθάσουν τα 3,2 εκατομμύρια έως το 2040, ενώ οι θάνατοι θα αυξηθούν σε 1,6 εκατομμύρια κυρίως λόγω της αύξησης στις πλούσιες χώρες. Για λόγους που παραμένουν ασαφείς, ο καρκίνος του εντέρου αυξάνεται απότομα στους νεότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μέχρι το 2018, ο αριθμός των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 25 έως 49 ετών, που διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου αυξήθηκε κατά 22%.

Καρκίνος του εντέρου και πρόληψη

Μολονότι οι τάσεις είναι ανησυχητικές, περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους του εντέρου μπορούν να προληφθούν μέσω αλλαγών στη διατροφή και στον τρόπο ζωής. Η διατήρηση υγιούς βάρους, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου. Η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική, με μία στις πέντε περιπτώσεις να συνδέεται με την κατανάλωση πολύ κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, αλλά τα στοιχεία δεν ήταν ξεκάθαρα. Για την τελευταία μελέτη, η Papier και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν διατροφικά δεδομένα από περισσότερες από 540.000 γυναίκες για σχεδόν 17 χρόνια για να διερευνήσουν πώς 97 τρόφιμα, ποτά και θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Η μελέτη βρήκε πειστικές αποδείξεις ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του εντέρου και επιβεβαίωσε ότι το αλκοόλ και τα κόκκινα ή επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο. Η κατανάλωση 20 γρ. αλκοόλ επιπλέον την ημέρα, περίπου η ποσότητα που περιέχεται σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, συνδέθηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, ενώ η κατανάλωση 30 γρ. περισσότερου κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με 8% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά, σύμφωνα με την Papier, οι προστατευτικές επιδράσεις του ασβεστίου αναμένεται να ισχύουν και για τους άνδρες και τα νεότερα άτομα.

«Πιστεύουμε ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου με το να συνδέεται με τα χολικά οξέα και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα στο παχύ έντερο, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του καρκινογόνου δυναμικού τους», ανέφερε.

Οι λεπτομέρειες δημοσιεύονται στο Nature Communications.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεταπνευμονοϊός HMPV και ποιοι κινδυνεύουν, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Τι πρέπει οπωσδήποτε να πιείτε πριν μπείτε στη σάουνα – Τι κίνδυνος υπάρχει

Ο πραγματικός λόγος που τσακωνόμαστε για τα χρήματα στις σχέσεις