Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι θα γίνει αν γυρίσετε σε vegan διατροφή – Μειώνεται ο κίνδυνος;
Πολυάριθμες μελέτες επισημαίνουν τα οφέλη για την υγεία από τις δίαιτες vegan, υποδεικνύοντας ότι, όταν ακολουθείται σωστά, μια vegan διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μακροζωίας και της συνολικής ευεξίας.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου.
Δεδομένου ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο διαδεδομένους και θανατηφόρους στον κόσμο, πολλοί αναρωτιούνται εάν το να ακολουθείτε μια vegan διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο.
Σε αυτό το άρθρο κοιτάμε την υπάρχουσα έρευνα σχετικά με το εάν μια vegan διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μπορεί μια vegan διατροφή να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;
Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιγράφουν τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου για αυτόν τον τύπο καρκίνου:
- φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
- γενετική προδιάθεση και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου
- χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ή άσκησης
- διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε λιπαρά
- διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα κρέατα
- παχυσαρκία
- κάπνισμα
- κατανάλωση αλκοόλ
Παρόλο που δεν μπορείτε να τροποποιήσετε ορισμένους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, όπως τα γονίδια και το οικογενειακό σας ιστορικό, μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα πρόληψης για να μειώσετε τον κίνδυνο. Η αλλαγή της τυπικής διατροφής σας μπορεί να είναι ένα από αυτά.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μετάβαση σε μια εν μέρει (ή πλήρως) φυτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μια ανασκόπηση επί 49 επιμέρους μελετών και συνολικά πάνω από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, έδειξε ότι οι φυτικές δίαιτες ήταν προστατευτικές έναντι όλων των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Λάβετε όμως υπόψη ότι δεν ήταν vegan όλες οι φυτικές διατροφές που περιλαμβάνονταν στην ανασκόπηση. Οι χορτοφαγικές δίαιτες, αν και θεωρούνται φυτικές, διαφέρουν από τις δίαιτες vegan στο ότι μπορεί να περιλαμβάνουν αυγά και γαλακτοκομικά. Δεν υπάρχει τυπικός ορισμός της “φυτικής διατροφής” σε αυτές τις μελέτες και η έννοια του όρου μπορεί να ποικίλλει πολύ.
Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα δεδομένα που έχουμε για τις φυτικές δίαιτες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου δεν συνδέονται συγκεκριμένα με τη vegan διατροφή.
Μια άλλη ανασκόπηση υποδηλώνει ότι ειδικά οι vegans μπορεί να έχουν 15% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο συνολικά.
Και αν εστιάσουμε στην αυστηρά vegan διατροφή, γνωρίζουμε ότι τείνει να είναι πλούσια σε όσπρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Όλα αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Είναι καλά εμπεριστατωμένο ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και ότι οι όσοι ακολουθούν vegan διατροφή τείνουν να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν άλλα διατροφικά πρότυπα.
Επιπλέον, άλλη ανασκόπηση υποδηλώνει ότι τα όσπρια, τα οποία περιέχουν τόσο φυτικές ίνες όσο και αντικαρκινικά αντιοξειδωτικά, αποτελούν βασικό στοιχείο πολλών vegan διατροφών. Τα όσπρια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, όταν καταναλώνονται τακτικά.
Τέλος, διάφορες μελέτες συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επειδή οι φυτικές δίαιτες αποκλείουν το κρέας, οι βίγκαν και οι χορτοφάγοι αποφεύγουν τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και αυτό μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο.
Μπορεί μια vegan διατροφή να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια vegan διατροφή μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας vegan διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου θανάτου σε άτομα που έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αυξημένες φυτικές ίνες που βρίσκονται σε καλά σχεδιασμένες vegan δίαιτες.
Αλλά η vegan διατροφή μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερη σε θερμίδες από άλλες δίαιτες. Εάν ζείτε με καρκίνο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετές θερμίδες και πρωτεΐνες. Είναι σώφρον να τρώτε περισσότερα όσπρια, πρωτεΐνες σόγιας και δημητριακά ολικής αλέσεως και να απολαύσετε πολλούς ξηρούς καρπούς, σπόρους και καλά έλαια.
Φυσικά, πρέπει πάντα συζητήσετε την όποια αλλαγή στη διατροφή σας με τους γιατρούς, που σας φροντίζουν για τον καρκίνο σας.
Η έρευνα για την επιβίωση του καρκίνου και τη διατροφή δεν είναι ενδελεχής. Αλλά μια ανασκόπηση του 2016 διαπίστωσε ότι οι πλούσιες σε λαχανικά και ψάρια διατροφές συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Τα λαχανικά έχουν φυσικά προτεραιότητα σε μια vegan διατροφή, ενώ τα ψάρια αποκλείονται.
Ωστόσο, μια πιο πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι διατροφικές αλλαγές είχαν μικρή επίδραση στα ποσοστά θανάτου μεταξύ των ατόμων με καρκίνο.
Ανεξάρτητα από τα μικτά ερευνητικά αποτελέσματα, το CDC ενθαρρύνει τα άτομα με καρκίνο να καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Μία vegan διατροφή παρέχει αυτές τις τροφές και θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν είναι η μόνη που μπορεί.
Συχνές ερωτήσεις για την vegan διατροφή και τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Μπορεί μια φυτική διατροφή να αναστρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Δυστυχώς, όχι. Ωστόσο, η έρευνα υποδηλώνει ότι μια φυτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.
Επιπλέον, οι δίαιτες με βάση τα φυτά τείνουν να είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι σημαντικά για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος στην επιβίωση του καρκίνου.
Το να είσαι vegan μειώνει εξαρχής τον κίνδυνο καρκίνου;
Συνολικά, μια καλά σχεδιασμένη vegan διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό, όπως η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και η μειωμένη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.
Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου;
Το καλύτερο διατροφικό πρότυπο είναι εκείνο που περιλαμβάνει μια ποικιλία φυτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν ζωικές πρωτεΐνες, όπως τα ψάρια, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά.
Πηγή: https://www.healthline.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνδυασμοί πλήρους πρωτεΐνης για vegans και χορτοφάγους: Πώς θα πάρετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα
6 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της vegan διατροφής
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αυτό είναι το #1 σύμπτωμα που οι περισσότεροι απλά “δεν δίνουν σημασία”
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι συνιστούν οι γιατροί να κάνετε αν είστε στα 40 ή στα 50 σας