Καρότα ή αρακάς; Ποιο λαχανικό είναι πιο ωφέλιμο

  • Iatropedia newsroom
αρακάς με καρότα
Το να τρώμε λαχανικά κάνει σίγουρα καλό. Κι ένα από τα πιο γνωστά «ζευγάρια» της ελληνικής κουζίνας είναι ο λαδερός αρακάς με πατάτες και καρότα

Το να τρώμε λαχανικά κάνει σίγουρα καλό. Κι ένα από τα πιο γνωστά «ζευγάρια» της ελληνικής κουζίνας είναι ο λαδερός αρακάς με πατάτες και καρότα. Ποιο, όμως, από τα δύο αυτά λαχανικά είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία μας;

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο – διατροφολόγο Vandana Sheth, τα καρότα και ο αρακάς είναι δύο δημοφιλή λαχανικά που, αν και διαφέρουν διατροφικά, είναι και τα δύο υγιεινά.

Καρότα

«Τα καρότα, είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α (με τη μορφή β-καροτίνης), βιταμίνη C, κάλιο, καθώς και σε φυτικές ίνες», λέει η δρ Michelle Routhenstein, διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας στο EntirelyNourished.com.

Συχνά τα ξεχωρίζουμε για τη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε β-καροτίνη, μία προβιταμίνη της βιταμίνης Α, γνωστής για το ρόλο της στην υποστήριξη της υγείας των ματιών, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και της υγείας του δέρματος.

Το μαγείρεμα των καρότων μπορεί να ενισχύσει τη διαθεσιμότητά τους σε κάποιες φυτικές ουσίες που είναι γνωστές ως καροτενοειδή.

«Σύμφωνα με μελέτες, το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση καροτενοειδών κατά 14%, κάτι που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης Α», λέει η Routhenstein.

Εν τω μεταξύ, τα ωμά καρότα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σύγκριση με τα μαγειρεμένα, λόγω της διάσπασης φυτικών ινών κατά το μαγείρεμα, προσθέτει.

Τα καρότα έχουν επίσης λίγες θερμίδες και βοηθούν στην υγεία της καρδιάς, στην υγεία των ματιών και πιθανώς στην απώλεια βάρους, λέει η Sheth.

Όσον αφορά το διατροφικό τους προφίλ, δύο ωμά καρότα παρέχουν 41 θερμίδες, 9 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2,7 γραμμάρια φυτικών ινών και 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ ένα πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούμε να τα απολαμβάνουμε και ωμά, σαν σνακ.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καταναλωτές πρέπει να αναζητούν καρότα σκληρά, έντονα πορτοκαλί και με λεία φλούδα.

Αρακάς

Ο αρακάς μπορεί να είναι μικροσκοπικός ως λαχανικό, αλλά είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά.

«Μαγειρεμένος, φρέσκος, κατεψυγμένος ή σε κονσέρβα χωρίς πρόσθετα, όπως και να είναι, έχει πολλά θρεπτικά συστατικά», λέει η Routhenstein, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες σε σύγκριση με πολλά άλλα λαχανικά (τεχνικά, πάντως, ο αρακάς είναι όσπριο και όχι λαχανικό).

Σύμφωνα με την ίδια, ο αρακάς έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, K, σίδηρο και μαγγάνιο, που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού, των οστών και της καρδιάς.

Επιπλέον, είναι πλούσιος σε διατροφικές λιγνάνες, φυτοθρεπτικά συστατικά γνωστά για τα πιθανά οφέλη τους στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και τη συμβολή τους στη συνολική υγεία της καρδιάς.

Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένος αρακάς περιέχει συνήθως περίπου 62 θερμίδες, 11 γραμμάρια υδατάνθρακες, 4 γραμμάρια φυτικών ινών και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, προσθέτει η Routhenstein.

Όταν αγοράζετε αρακά, η ίδια συνιστά να επιλέγετε φρέσκες ή κατεψυγμένες ποικιλίες χωρίς πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη για να μεγιστοποιήσετε τα διατροφικά του οφέλη.

Αν αγοράζετε αρακά σε κονσέρβα με πρόσθετο αλάτι, να τα ξεπλένετε καλά για να μειώσετε την περιεκτικότητα σε νάτριο.

Ποιο είναι, λοιπόν, πιο υγιεινό: ο αρακάς ή τα καρότα;

Η καλύτερη επιλογή για τον καθένα είναι εκείνο που απολαμβάνει περισσότερο και από το οποίο θα φάει περισσότερο.

Για παράδειγμα, τα καρότα είναι αρκετά πλούσια σε βιταμίνη Α, ενώ ο αρακάς είναι πιο πλούσιος σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Για τη Routhenstein, ο αρακάς μπορεί να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα μεταξύ των δύο, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, του μοναδικού φυτοθρεπτικού προφίλ του και της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη, που τον καθιστούν μια πιο χορταστική και ικανοποιητική επιλογή.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τι ώρα να τρώτε φαγητό για να προστατευθείτε από τον διαβήτη

Μπορεί να γίνει το καλοκαίρι λέιζερ για τη μυωπία; Τι δείχνουν οι μελέτες