Σύμφωνα με νέα μελέτη, η αυξημένη κατανάλωση από μια ομάδα τροφών μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στο μισό
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, αποσκοπούσε στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο η υιοθέτηση μιας μακροχρόνιας διατροφής, εστιασμένης σε φυτικά τρόφιμα, θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή.
Πώς έγινε η έρευνα
Για να τεστάρουν την θεωρία τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 4.946 ενήλικες ηλικίας 18 έως 30 ετών. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν στην υγεία τους με οκτώ διαδοχικές εξετάσεις παρακολούθησης από το 1987-88 έως το 2015-16.
Στην συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν συνεντεύξεις για το ιστορικό της διατροφής του καθενός και κατέταξαν κάθε συμμετέχοντα χρησιμοποιώντας τον δείκτη APDQS (A Priori Diet Quality Score) σε τρεις φάσεις: στην αρχή της μελέτης, επτά χρόνια και είκοσι χρόνια αργότερα.
Τα τρόφιμα που αξιολογήθηκαν ως ευεργετικά για την καρδιά ήταν:
- λαχανικά
- φρούτα
- όσπρια
- δημητριακά ολικής άλεσης
- ξηροί καρποί
Αντιστοίχως οι τροφές που αξιολογήθηκαν αρνητικά για την καρδιά ήταν:
- κόκκινο κρέας
- τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
- τηγανητές πατάτες
- αλμυρά σνακ
- γλυκά
- ζαχαρούχα ποτά
Τα ουδέτερα τρόφιμα για την καρδιά βρέθηκε να είναι τα εξής:
- εξευγενισμένοι κόκκοι
- πατάτες
- άπαχα κρέατα
- οστρακοειδή
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τυπικά, υψηλότερες βαθμολογίες μεταξύ των συμμετεχόντων συσχετίζονταν με εκείνους που ακολουθούσαν φυτική διατροφή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
- Οι συμμετέχοντες στο top-20% των μακροπρόθεσμων βαθμολογιών διατροφής είχαν 52% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.
- Οι συμμετέχοντες των οποίων η βαθμολογία αυξήθηκε από το 7ο έτος παρακολούθησης και μετά (όταν οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 25 και 50 ετών) είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από εκείνους των οποίων η διατροφή επιδεινώθηκε την ίδια χρονική περίοδο.
Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι οι υγιεινές, φυτοκεντρικές διατροφές δεν είναι απαραίτητα πλήρως χορτοφαγικές
Οι συγγραφείς της μελέτης επεσήμαναν ότι δεν μπορεί να γίνει άμεση σύνδεση μεταξύ καρδιαγγειακής υγείας και των φυτικών διατροφών, καθώς ήταν μια μελέτη παρατήρησης. Είπαν επίσης ότι υπήρχαν λίγοι πραγματικοί χορτοφάγοι στην ομάδα, καθιστώντας αδύνατο τον προσδιορισμό των επιπτώσεων μιας αυστηρής χορτοφαγικής διατροφής στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα επεσήμανε ότι η μελέτη ήταν μία από τις πρώτες που εστίασε στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας ολόκληρης διατροφής, αντί για μεμονωμένες τροφές, ή θρεπτικά συστατικά. Αυτό καθιστά τα ευρήματά τους ένα σημαντικό βήμα για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του τι τρώμε.
«Μια διατροφικά πλούσια, φυτοκεντρική διατροφή είναι ευεργετική για την καρδιά. Αλλά μια φυτοκεντρική διατροφή δεν είναι απαραίτητα χορτοφαγική», δήλωσε ο δρ. Yuni Choi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στο University of Minnesota School of Public Health: «Οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν φυτικά τρόφιμα που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυσικά, όχι πολύ επεξεργασμένα. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριλαμβάνουν κατά καιρούς ζωικά προϊόντα με μέτρο, όπως μη τηγανητά πουλερικά, μη τηγανητά ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά”.
Ακόμα και μικρές προσθήκες στη διατροφή σας μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μια άμεση αιτίας-αποτελέσματος δεν μπορεί να καθοριστεί από μία μελέτη παρατήρησης όπως αυτή. Ωστόσο, είπαν ότι ο σχεδιασμός της μελέτης και το μεγάλο σύνολο δειγμάτων την καθιστούν αξιόπιστο δείκτη.
«Αυτά τα αποτελέσματα παρουσιάζουν μια σημαντική ευκαιρία, καθώς υπάρχει ακόμα περιθώριο για τους ανθρώπους να ενσωματώσουν περισσότερες φυτικές τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη στην διατροφή τους», δήλωσε ο δρ. John Sievenpiper, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης από το Νοσοκομείο St. Michael στο Τορόντο και αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης ότι ακόμη και σταδιακά βήματα προς τη φυτική διατροφή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου για την καρδιά. «Βρήκαμε ότι μπορείτε να ξεκινήσετε από μικρές αλλαγές, προσθέτοντας ένα καλό συστατικό κάθε φορά στη διατροφή σας και να κερδίσετε περισσότερα οφέλη για την καρδιά, καθώς προσθέτετε περισσότερα συστατικά», δήλωσε η δρ. Andrea J. Glenn, μία των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης.
Πηγές: https://newsroom.heart.org, https://www.cdc.gov, https://bestlifeonline.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ευεργετικό για την καρδιά αν πίνετε αυτό 1-2 φορές την ημέρα: Μεγάλη έρευνα!
Τα μάτια ίσως δείχνουν αν έχετε καρδιακή νόσο ή όχι: Τι θα παρατηρήσετε
“Καμπανάκι” για πρόβλημα στην καρδιά αν αισθανθείτε έτσι τα πόδια σας