Το κεφίρ είναι ουσιαστικά γάλα (αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο) που έχει υποστεί ζύμωση, κάτι που γίνεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ.
Το κεφίρ έχει μια ιδιαίτερη γεύση και θα έλεγε κανείς πως μοιάζει με «πόσιμο» γιαούρτι. Λόγω της ζύμωσης, μπορεί να έχει επίσης μια ελαφρώς «ανθρακούχα» γεύση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρόβια παράγουν αέρια καθώς χωνεύουν τα σάκχαρα του γάλακτος.
Διατροφική αξία και θερμίδες
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), 1 ποτήρι κεφίρ χαμηλών λιπαρών σκέτο (περίπου 240γρ) περιέχει:
- 104 θερμίδες
- 9 γραμμάρια πρωτεΐνη
- 2,5 γραμμάρια λιπαρά
- 11.6 γραμμάρια υδατάνθρακες
- 11.2 γραμμάρια σάκχαρα
- 90% νερό
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
- Ασβέστιο (mg) 316
- Σίδηρο (mg) 0,9
- Φώσφορος (mg) 255
- Κάλιο (mg) 400
- Νάτριο (mg) 97.2
- Ψευδάργυρος (mg) 1
- Χαλκός (mg) 0,02
- Μαγνήσιο(mg) 29,2
- Σελήνιο (μg) 8,75
- Μαγγάνιο (mg) 0,12
Βιταμίνες
- Βιταμίνη C (mg) 0,48
- Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη) (mg) 0,07
- Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη) (mg) 0,32
- Βιταμίνη B3 (Νιασίνη) (mg) 0,36
- Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ) (mg) 0,9
- Βιταμίνη Β5 (Πυριδοξίνη) (mg) 0,14
- Φολικό οξύ (μg) 31,6
- Χολίνη (mg) 36,9
- Βιταμίνη Β12 (mg) 0,7
- Βιταμίνη Α (μg) 416
- Βιταμίνη Ε (mg) 0,05
- Βιταμίνη D (mg) 2,43
- Βιταμίνη Κ (μg) 0,2
Πόσο μπορούμε να πίνουμε
Το κεφίρ μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της χοληστερόλης, στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στην εξόντωση παθογόνων μικροοργανισμών.
Είναι μια πολύ καλή προσθήκη στην διατροφή κάθε ατόμου, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να γίνεται και πιο δημοφιλές και το βρίσκουμε πιο εύκολα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ένα με τρία ποτήρια κεφίρ την ημέρα είναι μια λογική ποσότητα που μπορείτε να πιείτε, ώστε να μην το παρακάνετε και έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά το αντέχει ο οργανισμός του καθένα. Στην αρχή μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσετε με μικρές δόσεις και σταδιακά να τις αυξήσετε.
Είναι καλύτερο να το πίνετε το πρωί, ακόμη και με άδειο στομάχι, και όχι το βράδυ καθώς μπορεί να επηρεάσει το γαστρεντερικό σας σύστημα, προκαλώντας φούσκωμα, αέρια, ναυτία, κοιλιακές κράμπες και μαλακά κόπρανα.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό, όπως ασθενείς σε ανοσοκαταστολή, καθώς εκεί η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να είναι επικίνδυνη.
Πέρα από ένα σκέτο ποτήρι, μπορείτε να το προσθέσετε στα smoothies που πίνετε το πρωί, για να έχει μια ακόμη περισσότερο ιδιαίτερη γεύση.
Φωτογραφία iStock