Μία από αυτές τις τάσεις διατροφής είναι η κετογονική δίαιτα ή, πιο σωστά, η κετογονική διατροφή. Ωστόσο, προτού προχωρήσετε σε οποιοδήποτε σχέδιο διατροφής, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι μπορεί να αντιμετωπίσετε.
Η Tanya Zuckerbrot, καταχωρημένη διαιτολόγος στη Ν. Υόρκη, περιγράφει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες από την κετογονική δίαιτα. Έτσι μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας αν σας ταιριάζει.
Τι είναι η κετογονική δίαιτα
Με απλά λόγια είναι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Αυτό θέτει τον οργανισμό σας σε κατάσταση κέτωσης. Όταν η διατροφή σας στερείται υδατάνθρακες, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, το συκώτι σας δημιουργεί κετόνες. Αυτές είναι ουσίες που παράγονται όταν ο οργανισμός διασπά το λίπος για ενέργεια. Η διαδικασία της κέτωσης μεταβολίζει το λίπος για να παρέχει ενέργεια, πράγμα που σημαίνει ότι καίτε λίπος και όχι υδατάνθρακες για να πάρετε ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να χάσετε κιλά από καύση λίπους, καθώς το σώμα σας είναι σε λειτουργία καύσης λίπους.
Διαβάστε επίσης: Κετογονική δίαιτα: Τι είναι η κέτωση και τι παρενέργειες προκαλεί
Κετογονική δίαιτα: Πιθανές παρενέργειες
Ακούγεται σαν μια δίαιτα με οφέλη, σωστά; Σίγουρα, αυτός ο τρόπος διατροφής μπορεί να είναι άμεσα για ορισμένα άτομα, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η δύσκολη μετάβαση από την τωρινή σας διατροφή σε μια κετογονική δίαιτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Όταν σταματήσετε να τρώτε υδατάνθρακες και τους αντικαταστήσετε με λίπη και πρωτεΐνη, το σώμα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις αλλαγές. Αυτό μπορεί να πάρει από μέρες έως και εβδομάδες. Μπορεί να παρατηρήσετε ομίχλη εγκεφάλου, κόπωση, μυϊκές κράμπες, διάρροια και ναυτία. Η κατανάλωση πρωτεΐνης θα σας κρατήσει χορτασμένους για περισσότερο χρόνο. Αλλά αυτό από μόνο του δεν θα αποτρέψει τις ενοχλήσεις που μπορεί να νιώσετε μέχρι το επόμενο γεύμα σας. Η έλλειψη υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα σας και να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ.
Επιπλέον, μπορεί επίσης να είστε πεινασμένοι και να παρατηρήσετε να έχετε μεγάλη επιθυμία για υδατάνθρακες. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας θα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα διατροφική κατάσταση.
Επίσης, μην εκπλαγείτε αν η αναπνοή σας αρχίσει να… αλλάζει. Η ακετόνη, μια από τις κετόνες που παράγονται στην κετογονική δίαιτα, μπορεί να κάνει την αναπνοή σας να μυρίζει σαν βερνίκι νυχιών. Επίσης, οι ειδικοί προειδοποιούν και για “άλλες πιθανές παρενέργειες που θα χρειαστούν παρακολούθηση”. Σημειώνουν, ότι “η έγκαιρη ανίχνευσή τους μπορεί να προλάβει παθήσεις, όπως ουρολοίμωξη ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη, καθώς και ασθενέστερα οστά (οστεοπενία, πρόδρομος της οστεοπόρωσης)”. Όταν δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες και παίρνετε πάρα πολλά λίπη και πρωτεΐνες, μπορεί να βρεθείτε με έλλειψη ασβεστίου στα οστά σας. Και όταν βρίσκεστε σε κατάσταση κέτωσης, τα επίπεδα pH των ούρων σας γίνονται πιο όξινα. Αυτό μπορεί να καταστρέψει το ασβέστιο στο σώμα και να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά, λόγω της αυξημένης πίεσης στους νεφρούς.
Δίαιτα κέτο: Ποιες τροφές επιτρέπονται
Λαχανικά
- μαρούλι
- λάχανο
- σπαράγγια
- bok choy
- σέλινο
- μελιτζάνα
- βότανα
- μανιτάρια
- ραπανάκια
- ντομάτες
- κολοκυθάκια
- αγκινάρες
- μπρόκολο
- λαχανάκια Βρυξελλών
- κουνουπίδι
- αγγούρι
- μάραθο
- πράσινα φασόλια
- αρακάς
Κρέας, πουλερικά και ψάρια
- αυγά
- βόειο κρέας
- κοτόπουλο
- κυνήγι
- αρνί
- χοιρινό
- μοσχάρι
- μπέικον
- χοτ-ντογκ
- κρέατα οργάνων (συκώτι κλπ)
- λουκάνικα
- λιπαρά ψάρια
- άσπρα ψάρια
- καβούρια
- αστακοί
- μύδια
- χταπόδι
- στρείδια
- χτένια
- γαρίδες
- καλαμάρια
- κορν-μπιφ
- ζαμπόν
- πανσέτα
- παστρουμάς
- προσιούτο
- γαλοπούλα
- chorizo
- πεπερόνι
- σαλάμι
- πάριζα
- μορταδέλα
Γαλακτοκομικά
- μπλε τυριά
- μοτσαρέλα
- brie
- καμαμπέρ
- κατσικίσιο
- γκούντα
- τσένταρ
- παρμεζάνα
- βούτυρο
- κρέμα γάλακτος
- φέτα
- κρεμώδη τυριά
- τυρί κότατζ
- γιαούρτι
- μασκαρπόνε
- ρικότα
Άλλες τροφές
- κονσέρβες θαλασσινών
- μαγιονέζα
- μουστάρδα
- ξύδι
- απξηραμένα βότανα
- μπαχαρικά
- αναψυκτικά
- καφές
- τσάι
- αμύγδαλα
- καρύδια
- καρύδια Βραζιλίας
- καρύδια μακαντέμια
- καρύδια πεκάν
- σπόροι
Κετογονική δίαιτα: Τι να προσέχετε
Η κέτωση θεωρείται γενικά ότι είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε μερικές παρενέργειες, ειδικά στην αρχή.
Κέτωση είναι ένα φυσικό μέρος του μεταβολισμού. Συμβαίνει, είτε όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλή (όπως σε μια δίαιτα), ή όταν δεν έχετε φάει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Και οι δύο αυτές καταστάσεις οδηγούν σε μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που “υποχρεώνει” τον οργανισμό να απελευθερώσει λιπαρά από τα λιποκύτταρά σας, για να βρει την ενέργεια την οποία στερείται από την διατροφή. Όταν συμβαίνει αυτό, το ήπαρ γεμίζει με λίπος, το οποίο μετατρέπει ένα μεγάλο μέρος του σε κετόνες.
Κατά τη διάρκεια της κέτωσης, πολλά μέρη του σώματός σας καίνε κετόνες για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες. Αυτό περιλαμβάνει και ένα μεγάλο μέρος του εγκεφάλου.
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει αμέσως. Το σώμα και ο εγκέφαλος χρειάζονται χρόνο για να “προσαρμοστούν” στη νέα κατάσταση άντλησης ενέργειας μέσω της καύσης λίπους και κετονών, αντί για υδατάνθρακες.
Πηγές: https://www.popsugar.com, https://www.medicalnewstoday.com, https://www.dietdoctor.com