Iatropedia

Κίνδυνος νεφρικής νόσου, αν κάνετε αυτό στο τραπέζι του φαγητού

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τον μεγαλύτερο διατροφικό εχθρό της νεφρικής λειτουργίας.

Αν θέλετε να κάνετε κάτι καλό για τη νεφρική λειτουργία σας το 2024, πετάξτε την αλατιέρα από το τραπέζι. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμα κι αν προσθέτετε σποραδικά έξτρα αλάτι στο φαγητό σας, αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσετε χρόνια νεφρική νόσο.

Λίγο αλάτι είναι απαραίτητο για την υγεία μας, διότι επιτελεί σημαντικές λειτουργίες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται:

Δυστυχώς, όμως, το καταναλώνουμε σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απ’ όσες χρειαζόμαστε. Το επακόλουθο είναι να αυξάνονται ασταμάτητα τα κρούσματα πολλών δεινών, όπως η υπέρταση που με τη σειρά της οδηγεί στη χρόνια νεφρική νόσο.

Εκείνο που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι τα περισσότερα τρόφιμα εκ φύσεως περιέχουν νάτριο (δηλαδή αλάτι). Επομένως, όσο προσθέτουμε στο μαγείρεμα, στο πιάτο μας και κατά την επεξεργασία οποιουδήποτε τροφίμου είναι εκ του περισσού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% του άλατος που καθημερινά καταναλώνουμε προέρχεται από το ψωμί που αγοράζουμε.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν και πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει το να προσθέτει κανείς αλάτι στο πιάτο του, μετά το σερβίρισμα του φαγητού.

Η μελέτη

Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 465.288 εθελοντές, το 55% εκ των οποίων ήταν γυναίκες. Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές είχαν ηλικία 37 έως 73 ετών.

Οι εθελοντές τους παρακολούθησαν επί 12 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων 22.031 διαγνώστηκαν με χρόνια νεφρική νόσο.

Όσοι προσέθεταν πάντοτε (καθημερινά, σε κάθε γεύμα) έξτρα αλάτι στο φαγητό τους ήταν 11% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με νεφροπάθεια. Ωστόσο κινδύνευαν και όσοι συνήθως ή σποραδικά έκαναν το ίδιο. Ειδικότερα σε σύγκριση με όσους δεν έβαζαν ποτέ πρόσθετο αλάτι στο πιάτο τους:

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο όπως:

«Ο κόσμος πρέπει πια να το συνειδητοποιήσει: η αυξημένη κατανάλωση άλατος είναι μία πολύ ανθυγιεινή συμπεριφορά. Η απόφαση να μην ξαναπροστεθεί αλάτι στο πιάτο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για διαφύλαξη της νεφρικής λειτουργίας, αλλά και της αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Lu Qi, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας & Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Φωτογραφία: iStock