Κόκκινες πιπεριές: Τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη για την υγεία μας

  • Ελισάβετ Σταύρου
κόκκινες πιπεριές
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν οι κόκκινες πιπεριές μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας.

Οι κόκκινες πιπεριές είναι μια λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι χαμηλές σε θερμίδες.

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες κόκκινες πιπεριές έχει μόνο 46 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικών ινών, σύμφωνα με την διαιτολόγο Λάρα Γουίτσον, συνεργάτη της Cleveland Clinic του Οχάιο.

Περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), βιταμίνη Ε, κάλλιο και μαγγάνιο.

Τα οφέλη της κόκκινης πιπεριάς

  • Η κόκκινη πιπεριά έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς περιέχει βήτα-κρυπτοξανθίνη, μια ένωση που το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τροφές πλούσιες σε βήτα-κρυπτοξανθίνη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης , των πνευμόνων και του παχέος εντέρου.
  • Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν ανθοκυανίνες (τις φυσικές ενώσεις που τους δίνουν το κόκκινο χρώμα τους). Αυτές οι χρωστικές ουσίες μπορεί να ασκούν προστατευτική επίδραση στα κύτταρα του εγκεφάλου και στις γνωστικές ικανότητες.
  • Σύμφωνα με την διαιτολόγο, τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο συγκεκριμένο λαχανικό θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον πόνο στις αρθρώσεις. «Περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία θεραπεύει και αναζωογονεί τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του χόνδρου», εξηγεί η κυρία Γουίτσον.
  • Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Φωτογραφία: iStock

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος εντέρου: Πώς επηρεάζει η διατροφή μας τον κίνδυνο να αναπτυχθεί – Τα επιβαρυντικά τρόφιμα

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Τα 5 λάθη που κάνουμε στις γιορτές και παίρνουμε κιλά