Iatropedia

Κολοκυθάκια: Το ταπεινό λαχανικό που τονώνει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από την αναιμία

Raw Green Organic Zucchini Squash Ready to Cook

Γεμάτα με φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα κολοκυθάκια μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Όταν σκεφτόμαστε ποια λαχανικά μπορεί να έχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα κολοκυθάκια δεν είναι τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό. Ωστόσο, τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας μπορεί να σας εκπλήξουν.

Αρχικά, όσον αφορά την διατροφικη τους αξία, το ένα κολοκυθάκι περιέχει μόνο 33 θερμίδες και 2,3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επίσης, έχει 2 γραμμάρια φυτικές ίνες και 6 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Τρώγοντας ένα κολοκυθάκι θα προσφέρεται στον οργανισμό σας 35 γραμμάρια βιταμίνης C! Άλλες βιταμίνες που μπορείτε να πάρετε από αυτό το λαχανικό είναι η βιταμίνη Β6, η Β2, κάλιο και σίδηρο.

Πρέπει να τονίσουμε ότι πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιέχονται στην φλούδα του λαχανικού, οπότε μην ξεφλουδίσετε τα κολοκυθάκια πριν τα φάτε.

Τα οφέλη για την υγεία

1. Βοηθούν το πεπτικό σύστημα

Οι φυτικές ίνες, είναι ένα συστατικό «κλειδί» για την υγεία του εντέρου. Τα κολοκυθάκια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βοηθώντας να αποφύγετε προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, όπως δυσκοιλιότητα και φούσκωμα. Μελέτες δείχνουν ότι μόνο περίπου 1 στους 20 ανθρώπους στις ΗΠΑ λαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες.

2. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό 

Τα κολοκυθάκια βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα με διάφορους τρόπους. Πρώτον, η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες τροφοδοτεί το μικροβίωμα του εντέρου σας, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση ανεπιθύμητων ιών και βακτηρίων.

Επίσης, περιέχουν βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πέρα από την «αντίσταση» στις ασθένειες, βοηθά τους ιστούς να επουλωθούν μετά από μια ασθένεια ή έναν τραυματισμό.

3. Προστατεύουν τα μάτια 

Τα καρότα είναι φημισμένα για τα οφέλη τους στην υγεία των ματιών. Ωστόσο, και τα κολοκυθάκια ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Τα κολοκυθάκια είναι μια καλή πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Αυτές οι δύο ενώσεις είναι τύποι καροτενοειδών, φυτικά θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις κυτταρικές βλάβες και τις ασθένειες. Σύμφωνα με μελέτες, αυτές οι δύο ενώσεις μπορεί να βελτιώσουν ή ακόμα και να αποτρέψουν παθήσεις των ματιών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

4. Προλαμβάνουν την αναιμία

Τα κολοκυθάκια περιέχουν βιταμίνη Β6, σίδηρο και βιταμίνη C – ένας συνδυασμός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας.

Φωτογραφία iStock