Iatropedia

Κορεσμένα λιπαρά: Tips για να τα περιορίσετε στη διατροφή σας

asian woman intending to lose weight so she can not eat High calorie food - girl takes donut from opened refrigerator and worried about her weight in kitchen at home

Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη σας και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Τα λιπαρά, παρά τη κακή φήμη τους, αποτελούν σημαντικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς προσφέρουν ενέργεια και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ωστόσο, δεν είναι όλα το ίδιο ωφέλιμα.

Τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συχνά αποκαλούνται «κακά λιπαρά», έχουν συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης (γνωστής ως «κακής» χοληστερίνης), που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως για τη στεφανιαία νόσο.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών συνδέεται με την άνοδο της LDL χοληστερίνης, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αντίθετα, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα, όπως τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες έχει αυξημένη χοληστερίνη, χωρίς καν να το γνωρίζει.

Επιπλέον, έρευνα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας δείχνει ότι η υιοθέτηση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής,  -που περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά- έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι αυτή η διατροφή αναγνωρίζεται διεθνώς ως ιδανική για την υγεία.

Η ενημέρωση και η συνειδητή επιλογή τροφών χαμηλών σε κορεσμένα λιπαρά είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της υγείας μας και τη μείωση των κινδύνων που προκαλούν οι υψηλές τιμές χοληστερίνης.

Ποιες τροφές περιέχουν κορεσμένα λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως:

Σύμφωνα με τους επιστήμονες:

Παράλληλα, συνιστάται η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Συμβουλές για να μειώσετε τα λιπαρά στη διατροφή σας

Στο super market:

 Στo μαγείρεμα:

Κατά την προετοιμασία γευμάτων:

Σπαγγέτι μπολονέζ: Επιλέξτε κιμά με λιγότερα λιπαρά ή αναμείξτε τον με φυτικό κιμά.
Πίτσα: Χρησιμοποιήστε λιγότερο τυρί και περισσότερα λαχανικά ή άπαχο κρέας
Πουρές πατάτας: Προτιμήστε γάλα με χαμηλά λιπαρά και ελαφρύ βούτυρο
Πατάτες φούρνου: Κόψτε τις σε μεγάλα κομμάτια και ψήστε τες με λίγο ελαιόλαδο.

Εκτός σπιτιού:

 Σνακ και επιδόρπια:

Μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες μπορούν να μειώσουν τα κορεσμένα λιπαρά, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας σας.

Με πληροφορίες από nhs.uk

Φωτογραφία: iStock