Κορονοϊός: Ποιες βιταμίνες βοηθούν στην μάχη κατά της COVID-19

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Ομάδα επιστημόνων διερεύνησε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι βιταμίνες στον αγώνα κατά της νόσου COVID-19.

[ Κορονοϊός ] Η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Angewandte Chemie της Γερμανικής Εταιρείας Χημικών, αποκάλυψε ότι κάποιες βιταμίνες και άλλα αντιικά φάρμακα μπορεί να λειτουργήσουν καλά κατά του κορονοϊού.

Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα συμπληρώματα διατροφής και χημικές ενώσεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με την ιική πρωτεϊνική ακίδα στην επιφάνεια του μορίου του ιού SARS-CoV-2 και να συμβάλλουν στην μείωση της λοίμωξης.

Οι ερευνητές εξέτασαν εγκεκριμένα φάρμακα και βιταμίνες για να εντοπίσουν εκείνα που ενδέχεται να έχουν επίδραση στην εν λόγω ακίδα του ιού, καθιστώντας τον λιγότερο μολυσματικό.

Κορονοϊός: Βιταμίνες Α, D και Κ στην “φαρέτρα” των γιατρών κατά της COVID-19

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν επίσης ότι η δεξαμεθαζόνη -μια αποτελεσματική θεραπεία αλλά όχι “πανάκεια” ενάντια στην COVID-19, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση της μολυσματικότητας του ιού, εκτός από τις επιπτώσεις της στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι αρκετά υποψήφια φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύονται με την πρωτεϊνική ακίδα του κορονοϊού, εμποδίζοντάς τον έτσι να συνδεθεί και να εισέλθει σε υγιή κύτταρα.

Οι προσομοιώσεις των επιστημόνων προέβλεψαν επίσης ότι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες D, K και A συνδέονται με τις ακίδες στην επιφάνεια του ιού και αποδυναμώνουν την ικανότητά του να μολύνει τα κύτταρα.

«Τα ευρήματα αυτά μας βοηθούν να εξηγήσουμε το πώς ορισμένες βιταμίνες μπορούν να διαδραματίσουν πιο άμεσο ρόλο στην καταπολέμηση της COVID-19, πέρα από τη συμβατική τους υποστήριξη στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα», είπε η δρ. Deborah Shoemark, εκ των επικεφαλής της έρευνας.

«Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή COVID-19. Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και τείνει να συσσωρεύεται στον λιπώδη ιστό. Αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα βιταμίνης D στα παχύσαρκα άτομα. Χώρες στις οποίες καταγράφονται ανεπάρκειες σε ορισμένες από αυτές τις βιταμίνες, καταγράφουν επίσης και πιο άσχημα νούμερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι ορισμένες βασικές βιταμίνες και λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένου του λινελαϊκού οξέος, μπορούν να παρεμποδίσουν την λειτουργία των πρωτεϊνικών ακίδων (ACE2) του κορονοϊού. Η ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να διευκολύνει την βλαβερή πορεία του ιού», εξήγησε η δρ. Shoemark.

Πηγές: https://www.news24.com, https://www.eurekalert.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Πώς συνδυάζεται η χοληστερίνη με την COVID-19

Κορονοϊός: Έτσι θα ανοίξει η εστίαση – Ο μόνος τρόπος να είμαστε ασφαλείς σε ταβέρνες και καφέ

Κορονοϊός Εμβόλιο: Τι αλλάζει στις παρενέργειες μετά τη 2η δόση

Κορονοϊός: Ποια ηλικιακή ομάδα ευθύνεται κυρίως για το δεύτερο και το τρίτο κύμα