Κοτομπουκιές: Υγιεινά chicken nuggets εύκολα και γρήγορα

  • Iatropedia newsroom
chicken nuggets
Τα chicken nuggets ή, αλλιώς, οι κοτομπουκιές είναι από τα αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων. Δεν χρειάζεται να είναι, όμως, ανθυγιεινά, αφού μπορούμε να τα φτιάξουμε εύκολα και στο σπίτι

Το κοτόπουλο το έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με κάτι το υγιεινό. Με άπαχο κρέας. Στην περίπτωση των chicken nuggets, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Κι αυτό γιατί τα chicken nuggets που πωλούν διάφορες αλυσίδες έχει αποδειχθεί ότι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι καθαρό κρέας. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ο άπαχος μυϊκός ιστός περιορίζεται περίπου στο 40%, με το υπόλοιπο να είναι κυρίως λίπος, καθώς και κομμάτια οστών και συνδετικού ιστού. Αυτό σημαίνει ότι τα nuggets κοτόπουλου περιέχουν περισσότερο λίπος, λιγότερη πρωτεΐνη, περισσότερο νάτριο και περισσότερους υδατάνθρακες από ό,τι θα παίρνατε από ένα κομμάτι μη επεξεργασμένου κοτόπουλου.

Επιπλέον, τα nuggets περιέχουν επίσης πρόσθετα πληρωτικά και συντηρητικά, όπως όξινο πυροφωσφορικό νάτριο (ένα διογκωτικό που χρησιμοποιείται στο πανάρισμα) και άλλα πολυσύλλαβα, μυστηριώδη συστατικά.

«Η επιστήμη των τροφίμων έχει επιτρέψει την τροποποίηση μιας θαυμάσιας πηγής άπαχης πρωτεΐνης σε μια ποικιλία επεξεργασμένων προϊόντων πουλερικών που διατίθενται στην αγορά ως φθηνά έτοιμα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος», αναφέρουν οι ερευνητές.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να καταργήσουμε τελείως την αγαπημένη μας λιχουδιά. Υπάρχει πάντα η επιλογή να τα φτιάξουμε μόνοι μας, στο σπίτι, για να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που τρώμε είναι και καλό για την υγεία μας.

Σπιτικά chicken nuggets στον φούρνο

Η συνταγή που παραθέτουμε είναι από τον Άκη Πετρετζίκη και χρειάζεται μόλις 25 λεπτά.

Θα χρειαστούμε:

Για τη μαρινάδα

  • 650 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 250 γρ. ξινόγαλο

Για το πανάρισμα

  • 200 γρ. πάνκο (ή φρυγανιά τριμμένη)
  • 1 κ.γ. κάρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
  • 1 κ.σ. θυμάρι, ξερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 γρ. κάρι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 οC στον αέρα.

Σε ένα μπολ βάζουμε το πάνκο, το κάρι, την πάπρικα, το σκόρδο, το θυμάρι και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο στο μπολ με το πανάρισμα και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια από τις λωρίδες του κοτόπουλου.

Απλώνουμε το κοτόπουλο σε ταψιά με λαδόκολλα, βάζουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 8-10 λεπτά.

Για τη σάλτσα

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το κάρι, τη μουστάρδα, το μέλι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σερβίρουμε τις κοτομπουκιές με φέτες λάιμ, ρίγανη, θυμάρι και βασιλικό.

Φωτογραφία: iStock