Κουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης
Οι ξηροί καρποί, κυρίως αμύγδαλα και καρύδια, έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες, δίνοντας ιδιαίτερη γεύση στα αγαπημένα μας γλυκά: κουραμπιέδες και μελομακάρονα.
Υπάρχουν, ωστόσο, διάφορες παραλλαγές, καθεμία με τα δικά της οφέλη – γευστικά, αλλά και για την υγεία. Αρκεί να απολαμβάνουμε με μέτρο.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα φιστίκια Αιγίνης, αν τα καταναλώνει κανείς σε καθημερινή βάση, συμβάλλουν καθοριστικά στην υγεία των ματιών. Αυτό το επιτυγχάνουν αυξάνοντας την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς (MPOD), χάρη στη φυτική χρωστική λουτεΐνη που περιέχουν, έναν βασικό παράγοντα προστασίας των ματιών από το μπλε (ορατό) φως και τις βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία.
Πέρα από τα μάτια, η λουτεΐνη που βρίσκεται στα φιστίκια Αιγίνης μπορεί επίσης να ωφελήσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου: η λουτεΐνη διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, όπου μπορεί να συμβάλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Όπως συμβαίνει και με τα μάτια, η λουτεΐνη συσσωρεύεται επιλεκτικά στον εγκέφαλο και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση της γνωστικής έκπτωσης. Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης συνδέονται με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων της μνήμης και της ταχύτητας επεξεργασίας, καθιστώντας τα φιστίκια πολύτιμη προσθήκη σε μια διατροφή που στοχεύει στην υποστήριξη της υγιούς γήρανσης γενικότερα.
Με όλα αυτά τα οφέλη, λοιπόν, αξίζει να δοκιμάσουμε και μια διαφορετική παραλλαγή του παραδοσιακού κουραμπιέ, από τον Άκη Πετρετζίκη.
Υλικά για τους κουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης
Θα χρειαστούμε:
- 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψίχα
- 300 γρ. βούτυρο
- 140 γρ. άχνη ζάχαρη
- 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 40 γρ. κονιάκ
- 30 γρ. ανθόνερο
Για το πασπάλισμα
- 1-2 κ.σ. ανθόνερο
- 200 γρ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Απλώνουμε τα φιστίκια Αιγίνης σε ένα τρίτο ταψί, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 8-10 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15-20 λεπτά να κρυώσουν.
- Χοντροκόβουμε τα φιστίκια σε μια επιφάνεια κοπής και αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε δυνατή για 10-15 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τα φιστίκια, το κονιάκ και το ανθόνερο.
- Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό για περίπου10 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Φοράμε γάντια (για να μην περάσει η θερμότητα από τα χέρια μας στο βούτυρο) και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη.
- Πλάθουμε περίπου 38 κουραμπιέδες των 30 γρ. και τους μοιράζουμε στα 2 ταψιά.
- Πατάμε το κέντρο τους με το δάχτυλό μας για να δημιουργήσουμε ένα βαθούλωμα.
- Μεταφέρουμε ένα-ένα ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Ψεκάζουμε με ανθόνερο, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Jamie Oliver: Το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και μπορεί να του χαλάσει τα Χριστούγεννα
Κουραμπιέδες: Θερμίδες, συστατικά και ιδιότητες. Οι επιδράσεις στην υγεία