«Κρας τεστ» στα πιο συνηθισμένα γλυκαντικά: Ποιο είναι πιο υγιεινό σύμφωνα με τους ειδικούς

  • Iatropedia newsroom
γλυκαντικά
Λευκή ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη, μέλι, τεχνητά γλυκαντικά, υποκατάστατα ζάχαρης φυτικής προέλευσης... Οι επιλογές... άπειρες!

Λευκή ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη, μέλι, τεχνητά γλυκαντικά, υποκατάστατα ζάχαρης φυτικής προέλευσης… Οι επιλογές για τον καφέ, το τσάι ή το γιαούρτι άπειρες.  Ποια είναι όμως η πιο υγιεινή;

Είναι η ζάχαρη υγιεινή ή όχι;

Η ζάχαρη, στην απλούστερη μορφή της, τη γλυκόζη, δεν είναι κακή για τον οργανισμό, λέει η διαιτολόγος Natalie Rizzo, η οποία γράφει για θέματα διατροφής στο TODAY.

«Το σώμα χρειάζεται τη γλυκόζη για να ζήσει και να ευδοκιμήσει. Δίνει στον εγκέφαλο, στους μύες και στα όργανά μας την ενέργεια που χρειάζονται για να εκτελούν τις καθημερινές τους λειτουργίες. Από εκεί και πέρα, η γλυκόζη παρέχει επίσης ενέργεια και για άσκηση», σημειώνει.

Τούτου λεχθέντος, «ζάχαρη» υπάρχει σε κάθε τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα τρόφιμα είναι υγιεινά.

Για παράδειγμα, οι μπανάνες, πλούσιες σε φυσικά σάκχαρα, έχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες και κάλιο, αλλά ένα αναψυκτικό έχει μόνο προσθήκη ζάχαρης.

Η επιτραπέζια ζάχαρη, το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και η μελάσα είναι γνωστά ως θρεπτικά γλυκαντικά, που σημαίνει ότι παρέχουν ενέργεια με τη μορφή υδατανθράκων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Τα μη θρεπτικά γλυκαντικά, γνωστά ως υποκατάστατα ζάχαρης ή τεχνητά γλυκαντικά, περιέχουν πολύ λίγους υδατάνθρακες ή ενέργεια.

Ως διαιτολόγος, η Rizzo λέει ότι είναι υπέρ της φυσικής ζάχαρης που υπάρχει στα τρόφιμα, αλλά είναι σημαντικό να περιοριστεί η προσθήκη ζάχαρης, καθώς συνήθως περιέχεται σε τρόφιμα που δεν έχουν μεγάλη θρεπτική αξία.

Η ζάχαρη δεν είναι εγγενώς κακή. Η όποια ανησυχία αφορά τις επιπλέον θερμίδες στη διατροφή, προσθέτει η Joanne Slavin, διαιτολόγος και καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων και διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Για τους υγιείς ανθρώπους», λέει, «δεν θα έλεγα ότι (τα σάκχαρα) είναι κακά. Είναι απαραίτητα».

Ποιο είναι το πιο υγιεινό γλυκαντικό;

Η χρήση φρούτων ή 100% φυσικού χυμού φρούτων για να γλυκάνετε τρόφιμα ή ποτά -όπως, για παράδειγμα, το να προσθέτετε φρέσκιες φράουλες στο γιαούρτι, μία μπανάνα στη βρώμη ή λίγο χυμό πορτοκαλιού σε ανθρακούχο νερό- είναι μια υγιεινή επιλογή, επειδή τα φρούτα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την υγεία.

Όταν πρόκειται για το πιο υγιεινό γλυκαντικό για τον καφέ ή το τσάι, η επιλογή είναι βασικά θέμα προτίμησης, επειδή οι διάφορες επιλογές δεν διαφέρουν και τόσο η μία από την άλλη, λένε και οι δύο διαιτολόγοι.

Απλά, οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την προσθήκη ζάχαρης σε έξι κουταλάκια του γλυκού την ημέρα και οι άνδρες σε εννέα κουταλάκια του γλυκού, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Είναι το μέλι πιο υγιεινό από τη ζάχαρη;

Όχι στ’ αλήθεια, λένε οι ειδικοί.

«Αν κοιτάξει κανείς τη σύνθεση του μελιού, μπορεί να υπάρχουν μερικές βιταμίνες ή ανόργανα άλατα που θα ήταν καλύτερα από μια επεξεργασμένη σακχαρόζη», αλλά αυτό είναι όλο, λέει η Slavin, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για το σιρόπι σφενδάμου.

Το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να είναι «λίγο πιο υγιεινά» λόγω των ιχνοστοιχείων και των φυτικών ουσιών τους, σημειώνει η Rizzo, αλλά και πάλι δεν θα τα θεωρούσε υγιεινά ή καλή πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών στη συνιστώμενη ποσότητα, που είναι περίπου 1 κουταλιά της σούπας.

Συμπέρασμα

Επομένως, λίγη ζάχαρη στον καφέ ή στο πρωινό δεν βλάπτει.

Το θέμα είναι να μην το παρακάνετε.

Απλά σκεφτείτε τι άλλο τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας και εάν τρώτε επίσης περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη από ό,τι χρειάζεστε, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ε. coli και κρυπτοσποριδίωση: Ποια μικρόβια μεταδίδονται στο νερό και πως να προφυλαχθείτε

Καφέ κηλίδες: Πώς ξεχωρίζουμε τις πανάδες της ηλικίας από εκείνες που οφείλονται στον ήλιο

Η απλή καθημερινή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 51%