Iatropedia

Κρούσματα αλλεργίας στο κρέας από το τσίμπημα των τσιμπουριών σε ΗΠΑ και Ευρώπη!

Πόσα κρούσματα έχουν οι ΗΠΑ. Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά.

Περισσότεροι από 450.000 άτομα στις ΗΠΑ μπορεί να ζουν με μία αλλεργία στο κρέας η οποία σχετίζεται με το τσίμπημα των τσιμπουριών, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Η αλλεργία τους αποκαλείται σύνδρομο alpha-gal (AGS) ή κροτωνογενής αλλεργία στο κρέας. Είναι η αλλεργική αντίδραση σε ένα σάκχαρο (λέγεται γαλακτόζη-άλφα-1,3-γαλακτόζη ή εν συντομία alpha-gal) που υπάρχει στο κρέας των χοίρων, των μοσχαριών, των αρνιών, των λαγών και των περισσότερων άλλων θηλαστικών. Δεν το φέρουν όμως οι άνθρωποι και τα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Η αλλεργία αυτή συνήθως εκδηλώνεται σε ενήλικες, τους οποίους τσιμπούν ορισμένα είδη τσιμπουριών. Το τσίμπημα τούς μεταδίδει το σάκχαρο και το ανοσοποιητικό σύστημά τους το καταγράφει ως απειλή, αναφέρουν οι New York Times. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φάνε κόκκινο κρέας, μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Ωστόσο, σημαντικό ποσοστό των πασχόντων δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτήν, διότι ούτε όλοι οι γιατροί γνωρίζουν πως διαγιγνώσκεται, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Περιορισμένη γνώση στην ιατρική κοινότητα

Στην πρώτη από τις μελέτες, οι επιστήμονες επανεξέτασαν τα εργαστηριακά ευρήματα των πολιτών στις ΗΠΑ που είχαν ελεγχθεί για τα ειδικά αντισώματα που προκαλεί η συγκεκριμένη αλλεργία. Συνολικά εντόπισαν 110.000 ύποπτα κρούσματα, που καταγράφηκαν μεταξύ 2010 και 2022.

Ο αριθμός αυτός όμως πιθανότατα δεν ανταποκρίνεται στον αληθινό. Και αυτό, διότι η δεύτερη μελέτη έδειξε πως το 78% των ιατρών έχουν ελλιπείς έως ανύπαρκτες γνώσεις για τη νόσο. Επιπλέον, ακόμα κι αν έχουν ακούσει γι’ αυτήν, δεν γνωρίζουν πάντοτε πως διαγιγνώσκεται και έτσι δεν στέλνουν τους ασθενείς τους για εξετάσεις.

«Τα 110.000 ύποπτα περιστατικά ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν όσα ανίχνευσαν οι γιατροί, οι οποίοι υπέβαλλαν στο κατάλληλο τεστ αντισωμάτων τους ασθενείς», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Johanna Salzer, από τα CDC. «Αν όμως συνυπολογίσουμε το κενό στις γνώσεις των ιατρών, ο αληθινός αριθμός πλησιάζει περισσότερο στο μισό εκατομμύριο».

Σε ποιες χώρες έχουν αναφερθεί κρούσματα

Η κροτωνογενής αλλεργία στο κρέας περιγράφηκε για πρώτη φορά το 2008 στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Έκτοτε έχουν αναφερθεί περιστατικά και σε πολλές άλλες ηπείρους και χώρες, όπως:

Στις ΗΠΑ το τσιμπούρι που ευθύνεται για την κροτωνογενή αλλεργία στο κρέας λέγεται «μοναχικό αστέρι» (επιστημονικά: amblyomma americanum). Το υπαίτιο σάκχαρο, όμως, μπορεί όμως να μεταδοθεί και από άλλα είδη.

Τα «μοναχικά αστέρια» εξαπλώνονται στις ΗΠΑ, ενδεχομένως και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό τον λόγο αυξάνονται και τα κρούσματα άλλων παθήσεων που μεταδίδουν, όπως η ερλιχίωση.

Τα πιθανά συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο alpha-gal μπορεί να εκδηλωθούν αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση του κρέατος και είναι ποικίλα. Κυμαίνονται από κνίδωση και ναυτία, έως διάρροια, υπόταση και απώλεια των αισθήσεων. Αν προκληθεί αναφυλακτικό σοκ, μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

Επιπλέον, οι πάσχοντες μπορεί να μην αρρωσταίνουν κάθε φορά που τρώνε κρέας. «Είναι μία αλλεργία συνεπής στην ασυνέπειά της», ανέφερε χαρακτηριστικά η Dr. Salzer. «Αυτό το καθιστά αληθινή πρόκληση για τους γιατρούς».

Για να γίνει η διάγνωση, πρέπει να διενεργηθούν αναλύσεις αίματος στις οποίες θα εξεταστεί αν ο ασθενής φέρει αντισώματα στο σάκχαρο alpha-gal.

Όσον αφορά τη θεραπεία, οι περισσότεροι γιατροί συνήθως συνιστούν αποφυγή όλων των ζωικών προϊόντων που μπορεί να περιέχουν το σάκχαρο.

Φωτογραφία: iStock