Η λαχανίδα θεωρείται υπερτροφή και υπήρχε στην Ευρώπη από τη ρωμαϊκή εποχή. Προέρχεται από την οικογένεια των λάχανων, η οποία περιλαμβάνει επίσης το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
Η λαχανίδα είναι πιο δημοφιλής από ποτέ τα τελευταία χρόνια και είναι γεμάτη με βιταμίνες και μέταλλα.
Λαχανίδα (kale): Οφέλη για την υγεία
- Βιταμίνη Α: Σημαντική για την υγεία των ματιών και των οστών και για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
- Βιταμίνη C: Βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και των χρόνιων ασθενειών
- Βιταμίνη Κ: Συμβάλλει στην πήξη του αίματος και την οικοδόμηση των οστών
- Φολικό οξύ: Μια βιταμίνη Β που είναι κλειδί στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
- Άλφα-λινολενικό οξύ: Ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ. Η λαχανίδα έχει πολύ λιγότερα ωμέγα-3 από τα ψάρια, αλλά σίγουρα προσθέτει θετικά στα υγιεινά λιπαρά στη διατροφή σας.
- Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη: Θρεπτικά συστατικά που δίνουν στην λαχανίδα το βαθύ, σκούρο πράσινο χρώμα της και προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη
- Μέταλλα όπως φώσφορος, κάλιο, ασβέστιο και ψευδάργυρος
Τα θρεπτικά συστατικά στην λαχανίδα μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν στα εξής:
- Χαμηλότερη χοληστερόλη
- Πρόληψη του καρκίνου
- Απώλεια βάρους (υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αλλά λίγες θερμίδες)
Άλλα διατροφικά στοιχεία
Ένα φλιτζάνι ωμή λαχανίδα περιέχει:
- Μόλις 33 θερμίδες
- Σχεδόν 3 γραμμάρια πρωτεΐνης
- Περίπου 2,5 γραμμάρια φυτικών ινών (που βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι)
Λαχανίδα (kale): Πιθανή επίπτωση στον θυρεοειδή
Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα. Αλλά σε πολύ υψηλές ποσότητες, όπως και όλα τα προϊόντα στην οικογένεια του λάχανου, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργικός θυρεοειδής) μιλήστε με τον γιατρό σας για το πώς ορισμένες τροφές μπορούν να επηρεάσουν τον θυρεοειδή σας.
Πηγή: https://www.webmd.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να το τρώτε ωμό
Στέβια: Πιθανά οφέλη και παρενέργειες υγείας
Βιταμίνη D: Οι τροφές για να φτάσετε την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ποσότητες – γραμμάρια)
Μελιτζάνες: Διατροφικά στοιχεία και μοναδικά οφέλη υγείας – Προσοχή όμως σε 4 κινδύνους