Iatropedia

Λαχανικά: Πόσα φλιτζάνια χρειαζόμαστε σε κάθε ηλικία – Τι μας προσφέρουν

Vegetables

Σε τι αντιστοιχεί 1 φλιτζάνι από κάθε λαχανικό. Πρακτικές οδηγίες από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA).

Τα λαχανικά είναι μία από τις υπερτροφές της φύσης, αφού παρέχουν μόνο οφέλη στην υγεία, προστατεύοντάς μας από πολλά και σοβαρά νοσήματα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα, να συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και να προστατεύσουν την υγεία των ματιών. Είναι επίσης απαραίτητα για προστασία από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, καλή λειτουργία του εντέρου και καλή ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Ορισμένα από αυτά, δε, περιέχουν και ισχυρά αντικαρκινικά συστατικά, ενώ πολλά ωφελούν και την υγεία του εγκεφάλου. Τέλος, είναι απαραίτητα για γερό ανοσοποιητικό σύστημα και μακροζωία.

Πόσα και τι είδους λαχανικά, όμως, πρέπει να τρώμε καθημερινά, σε κάθε ηλικία; Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), τα λαχανικά που θα καταναλώνουμε μπορεί να είναι φρέσκα, κατεψυγμένα, σε κονσέρβα ή αποξηραμένα. Μπορεί να είναι ολόκληρα, κομμένα ή σε μορφή πουρέ.

Ακόμα και οι χυμοί που παράγονται κατά 100% από λαχανικά μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας. Αρκεί να τρώμε ποικιλία λαχανικών και να μην περιοριζόμαστε καθημερινά σε συγκεκριμένα είδη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα διαλέγουμε είδη από όλες τις υποομάδες τους που είναι:

  1. Τα σκουροπράσινα
  2. Όσα έχουν κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα
  3. Τα αμυλούχα
  4. Τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές (σ.σ. με αυτό τον όρο αποκαλούνται πλέον τα όσπρια στις ΗΠΑ, που θεωρούνται αποξηραμένα λαχανικά, σύμφωνα με την USDA)
  5. Όλα τα άλλα

Πόσα χρειαζόμαστε καθημερινά και ανά ηλικία

Η ποσότητα που καθημερινά χρειαζόμαστε εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς μας. Είναι επίσης διαφορετική για τις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.

Την ποσότητα αυτή μετρούν οι ειδικοί της USDA σε φλιτζάνια. Σε αδρές γραμμές, ως «1 φλιτζάνι» θεωρείται:

Ανά ηλικία λοιπόν, οι ποσότητες των λαχανικών που καθημερινά χρειάζονται μικροί και μεγάλοι έχουν ως εξής:

Σε τι ποσότητα αντιστοιχεί 1 φλιτζάνι από ενδεικτικά λαχανικά

Φωτογραφία: iStock